ΝΟΜΠΕΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 2021 ΣΤΟΝ ΑΦΡΙΚΑΝΟ ΑΜΠΝΤΟΥΛΡΑΖΑΚ ΓΚΟΥΡΝΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

7/10/21

Ο Τανζανός μυθιστοριογράφος Αμπντουλραζάκ Γκούρνα είναι ο κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2021. Η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας τίμησε τον συγγραφέα για την ασυμβίβαστη και με ενσυναίσθηση γραφή του σχετικά με τις επιπτώσεις της αποικιοκρατίας και τη μοίρα του πρόσφυγα μεταξύ πολιτισμών και ηπείρων. Το έργο του –αναφέρει στην ανακοίνωσή της η επιτροπή Νόμπελ – απομακρύνεται «από τις στερεοτυπικές περιγραφές και ανοίγει το βλέμμα μας σε μια πολυπολιτισμική Ανατολική Αφρική που δεν είναι πολύ γνωστή σε διάφορα μέρη του κόσμου».

«Νομίζω ότι είναι απλώς φανταστικό και υπέροχο», δήλωσε ο Γκούρνα στο Reuters απαντώντας σε ερώτηση για το πώς αισθάνεται που κέρδισε το βραβείο. «Είμαι ευγνώμων στη Σουηδική Ακαδημία που πρότεινε εμένα και το έργο μου»… «Είναι απλώς υπέροχο – είναι ένα μεγάλο βραβείο και έχει δοθεί σε τόσους σπουδαίους συγγραφείς – δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμη» είπε. «Ήταν τέτοια απόλυτη έκπληξη που έπρεπε πραγματικά να περιμένω μέχρι που άκουσα να ανακοινώνεται πριν μπορέσω να το πιστέψω.»

Σε συνέντευξή του στο Ίδρυμα Νόμπελ, ο Γκούρνα κάλεσε επίσης την Ευρώπη να δει τους πρόσφυγες από την Αφρική ως πλούτο, υπογραμμίζοντας ότι δεν έρχονται «με άδεια χέρια». «Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους έρχονται από ανάγκη και επίσης γιατί έχουν κάτι να δώσουν. Δεν έρχονται με άδεια χέρια», είπε ο Νομπελίστας συγγραφέας, καλώντας σε μια αλλαγή βλέμματος απέναντι σε «ταλαντούχους και γεμάτους ενέργεια ανθρώπους».

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών, δηλαδή 985.000 ευρώ.

Ο 73χρονος δημιουργός γεννήθηκε στη Ζανζιβάρη και ζει στην Αγγλία. Μέχρι την πρόσφατη συνταξιοδότησή του, ήταν καθηγητής και Αγγλικής και Μετα-αποικιακής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ στο Καντέρμπουρι, όπου ήταν θαυμάσιος γνώστης του έργου του Νιγηριανού Νομπελίστα λογοτεχνίας Wole Soyinka και του Κενυάτη Ngugi wa Thiong’o, που ήταν από τα φαβορί για το Νόμπελ φέτος.

Μέχρι σήμερα δεν έχει μεταφραστεί κάποιο από τα δέκα μυθιστορήματα του Γκούρνα στα ελληνικά.