ΝΟΜΠΕΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 2018 & 2019

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Στο διάσημο  Αυστριακό συγγραφέα Πέτερ Χάντκε απονέμεται το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2019, ενώ εκείνο του 2018, που δεν είχε δοθεί πέρυσι, απονέμεται στην Πολωνή συγγραφέα Όλγκα Τοκάρτσουκ. Τα δύο Νόμπελ Λογοτεχνίας δόθηκαν φέτος επειδή η απονομή του περσινού βραβείου ακυρώθηκε έπειτα από ένα σκάνδαλο που είχε ως αποτέλεσμα την καταδίκη του συζύγου ενός μέλους της Ακαδημίας για βιασμό.

Ο Πέτερ Χάντκε, 76 ετών, τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2019 για «μια επιδραστική εργασία η οποία με γλωσσική επινοητικότητα διερεύνησε την περίμετρο και την ιδιαιτερότητα της ανθρώπινης εμπειρίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Σουηδική Ακαδημία στη Στοκχόλμη.

Το βραβείο για το 2018 παίρνει η Τοκάρτσουκ για μια «αφηγηματική φαντασία η οποία με βαθύ πάθος συμβολίζει την υπέρβαση των ορίων ως μορφή ζωής».

Ο Χάντκε καθιερώθηκε ως ένας από τους πιο επιδραστικούς συγγραφείς στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ανέφερε η Ακαδημία, με ένα έργο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μυθιστορήματα, δοκίμια και θεατρικά έργα. Πολυγραφότατος, έχει μεταφράσει ξένους συγγραφείς στα γερμανικά, μεταξύ άλλων τραγωδίες του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη. Η φιλοδοξία του ήταν να δημιουργήσει μια σύγχρονη επική γραφή που θα απελευθερώνει την πραγματικότητα από τα τετριμμένα σχήματα πρόσληψης. Τιμήθηκε με πολλά διεθνή βραβεία. Τάχθηκε κατά της διάλυσης της πρώην Γιουγκοσλαβίας και κυρίως κατά της αποκλειστικής ενοχοποίησης των Σέρβων για τον πόλεμο.

Είναι επίσης γνωστός ως συν-σεναριογράφος της πολυβραβευμένης από τους κριτικούς ταινίας «Τα φτερά του έρωτα» (1987) του Βιμ Βέντερς. Στην Ελλάδα έχουν μεταφραστεί πολλά βιβλία του και θεατρικά έργα μεταξύ των οποίων τα Βρίζοντας το κοινό, η Απουσία, Η μεγάλη πτώση, Σύντομο γράμμα σ΄ένα μεγάλο αποχαιρετισμό, Δον  Ζουάν, Χειμωνιάτικο ταξίδι στους ποταμούς του Δούναβη, Σάβο, Μοράβα και Δρίνο, Η δικαιοσύνη για τη Σερβία κ.ά.

Η Όλγκα Τοκάρτσουκ, 57 ετών, σπούδασε ψυχολογία. Εργάστηκε ως ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια πριν εκδώσει το πρώτο της μυθιστόρημα, το 1993. Από τότε έχει γράψει ποικίλα έργα και το μυθιστόρημά της «Flights» τής χάρισε πέρυσι το βραβείο Man Booker International Prize. Ήταν η πρώτη συγγραφέας από την Πολωνία που κέρδισε το βραβείο αυτό. Η γραφή της συνδυάζει ιστορία και μυθοπλασία, αξιοποιεί αφηγηματικά στοιχεία της λαϊκής παράδοσης. Ως ακτιβίστρια των Πρασίνων και αντεθνικίστρια, έγινε στόχος ακραίων στοιχείων με αφορμή το πολυσέλιδο μυθιστόρημα της, “Τα βιβλία του Ιακώβ” (2014). “Το Αρχέγονο και άλλοι καιροί” (πρωτότυπος τίλος: “Prawiek i inne czasy”, αγγλικά: “Primeval and Other Times”, 1996), ήταν το πρώτο βιβλίο της που μεταφράστηκε στα ελληνικά (εκδ. Καστανιώτη).

Η συγγραφέας, με το έργο της, προκάλεσε αντιπαράθεση στην Πολωνία αγγίζοντας τις σκοτεινές πλευρές του παρελθόντος της χώρας που είναι αντίθετες με την εκδοχή της ιστορίας την οποία προωθεί το κυβερνών στην Πολωνία εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).