ΝΙΚΟΛΑ ΤΕΣΛΑ – Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Isaak Newton (4 Ιανουαρίου 1643 – 31 Μαρτίου 1727), Albert Einstein (14 Μαρτίου 1879 – 18 Απριλίου 1955), Nikola Tesla (10 Ιουλίου 1856 – 7 Ιανουαρίου 1943). Τρεις ιδιοφυείς άνθρωποι που άλλαξαν τον τρόπο σκέψης και ζωής των ανθρώπων.

Οι δύο πρώτοι είναι γνωστοί σε όλους. Τον N. Tesla,  όμως, τον γνωρίζουν λίγοι αν και όλοι κάνουμε καθημερινά χρήση του εναλλασσόμενου ρεύματος για το οποίο αγωνίστηκε (πόλεμος των ρευμάτων) χωρίς να ζητήσει οικονομικά οφέλη από τον επενδυτή και ιδρυτή της ομώνυμης εταιρείας G. Wenstinghouse όταν κατασκεύασε, το 1895, το πρώτο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στους καταρράκτες του Νιαγάρα. Για την ιστορία η συμφωνία με τον G. Wenstinghouse (1 $/MWh) του απέφερε 1.000.000 δολάρια τα οποία χάρισε στην εταιρεία, για να μη χρεοκοπήσει, σε αντάλλαγμα ενός εργαστηρίου για τα πειράματά του. Και δεν είναι μόνο το φθηνό ρεύμα που πρόσφερε στην ανθρωπότητα. Κινητή τηλεφωνία, ραδιόφωνο, ραντάρ είναι μερικές από της εφαρμογές που στηρίζονται στις ιδέες του και τις εργασίες του. Αλλά και η «ακτίνα θανάτου»  που έφερε το πείραμα της Φιλαδέλφειας και τον πόλεμο των άστρων του R. Reagan, δικές του ιδέες ήταν. Μεγάλο του όνειρο η «ελεύθερη ενέργεια», η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από την ιονόσφαιρα, σχέδιο που δεν ολοκλήρωσε λόγω του θανάτου του.

Αυτόν τον επιστήμονα έρχεται να μας γνωρίσει η έκθεση στο Μουσείο Κοτσανά σε συνεργασία με το Μουσείο “ Nikola Tesla” του Βελιγραδίου δίνοντας έμφαση στα στοιχεία του οραματισμού και της ιδιοφυΐας αυτής της σημαντικής προσωπικότητας της Ιστορίας.

Η έκθεση περιλαμβάνει συνδυασμό εκθεμάτων, από μοντέλα σε κλίμακα, όπως το εργαστήριο του Νίκολα Τέσλα στο Colorado Springs, το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στους καταρράκτες του Νιαγάρα, το αεροπλάνο κάθετης απογείωσης, καθώς και λειτουργικά μοντέλα των εφευρέσεων του, όπως ο επαγωγικός κινητήρας και το πηνίο Τέσλα, μέχρι οπτικά και ηχητικά στοιχεία σε πληροφοριακά πάνελ και σε video room.

Διάρκεια Έκθεσης: 1η Οκτωβρίου 2019 έως 31 Ιανουαρίου 2020

Η έκθεση είναι διαδραστική και εκπαιδευτική και απευθύνεται σε επισκέπτες όλων των ηλικιών, καθώς και σε όσους ενδιαφέρονται για τις επιστήμες και την τεχνολογία.

Ωράριο λειτουργίας: ΔΕΥΤΕΡΑ – ΚΥΡΙΑΚΗ: 9:00 – 17:00

Γενική είσοδος: 5 ευρώ

Video