ΝΕΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΜΠΙΕΝΝΑΛΕ ΒΕΝΕΤΙΑΣ 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

anyteart, 3/12/22

Η  Μπιενάλε της Βενετίας, η μεγαλύτερη έκθεση τέχνης στον κόσμο, ανακοίνωσε τους 213 καλλιτέχνες από 58 χώρες που συμμετέχουν το 2022 στη 59η Μπιεννάλε (23 Απριλίου έως τις 27 Νοεμβρίου). Από τους 213 καλλιτέχνες, οι 180 είναι γυναίκες και δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ στο παρελθόν στη Μπιενάλε της Βενετίας.

Τίτλος της έκθεσης «The Milk of Dreams», επιμελήτρια η Cecilia Alemani, σκηνοθέτις και επικεφαλής επιμελητήτρια του High Line Art στη Νέα Υόρκη. Ο τίτλος αναφέρεται σε μια σειρά από σχέδια που αργότερα ενέταξε σε παιδικό βιβλίο η σουρεαλίστρια καλλιτέχνιδα Leonora Carrington. Στη συνέντευξη Τύπου η Alemani είπε ότι η έκθεση θα περιλαμβάνει, συνολικά, περισσότερα από 1.000 έργα και θα επικεντρωθεί σε τρεις διαφορετικούς τομείς έρευνας: «την αναπαράσταση των σωμάτων και τις μεταμορφώσεις τους, τη σχέση μεταξύ ατόμων και τεχνολογιών, τη σύνδεση μεταξύ των σωμάτων και της Γης»,

Επίκεντρο της φετιενής Μπιενάλε είναι κυρίως νέοι ή υπο-αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες.Περιλαμβάνει, επίσης. ορισμένους καλλιτέχνες γνωστούς στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, όπως η Barbara Kruger, η Cecilia Vicuña και η Paula Rego.

Στο μεγάλο κεντρικό περίπτερο, στα Giardini, όπου κατά παράδοση φιλοξενείται η κεντρική έκθεση, η Alemani έχει συμπεριλάβει μορφές της τέχνης του 20ου αιώνα, τις “χρονοκάψουλες” όπως τις αποκαλεί η ίδια, οι οποίες φιλοδοξούν να αναδείξουν θέματα και καλλιτέχνες από τις αρχές του περασμένου αιώνα. Η  Alemani χαρακτήρισε την 59η Μπιενάλε «διιστορική έκθεση, που δημιουργεί έναν διάλογο μεταξύ του παρόντος και του παρελθόντος και μεταξύ ιστοριών αποκλεισμού». Σε αυτές τις “κάψουλες” θα περιλαμβάνονται δάνεια από διάφορους συλλέκτες και ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου του διάσημου έργου έργου Armónia (Autorettrato Surgente,1956) της Remedios Varo, το οποίο αγοράστηκε, το 2020 από τον Eduardo F. Costantini στην τιμή ρεκόρ 6,19 εκατομμυρίων δολαρίων. Σε όλη την έκθεση, και ειδικά στην «κάψουλες», θα δοθεί έμφαση στον σουρεαλισμό από γυναίκες και καλλιτέχνες που δεν συμμορφώνονται με το φύλο.

«Η έκθεση έχει τις ρίζες της στη μετα-ανθρώπινη σκέψη», ανέφερε χαρακτηριστικά η Alemani. «Πολλοί σύγχρονοι καλλιτέχνες φαντάζονται μια μετα-ανθρώπινη κατάσταση που αμφισβητεί την υποτιθέμενη δυτική συνθήκη χρησιμοποιώντας τον λευκό άνθρωπο ως μέτρο όλων των πραγμάτων. Προτείνουν συμμαχίες διαφορετικότητας, φανταστικά σώματα. Αυτός είναι ο λόγος που η έκθεση περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό γυναικών και καλλιτεχνών που δεν συμμορφώνονται με το φύλο».

Υπενθυμίζεται ότι η φετινή έκδοση ήταν αρχικά προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί το 2021, αλλά αναβλήθηκε για ένα ολόκληρο έτος λόγω της πανδημίας. Λόγω της καθυστέρησης, αυτό το καλοκαίρι προσφέρεται μια σπάνια συγκυρία με τη Μπιενάλε να συμπίπτει με την Documenta, την πολυδιαφημισμένη πεμπτουσία των μπιεννάλε, στο Κάσελ της Γερμανίας. Διοργανωτής εκεί είναι η ινδονησιακή κολεκτίβα ruangrupa, της οποίας η λίστα καλλιτεχνών στερείται σε μεγάλο βαθμό από άτομα που εμφανίζονται συχνά σε Μπιενάλε στην Ευρώπη.