ΝΕΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΗ COURTLAUND GALLERY ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart  25/4/21

Άνοιξε πριν από λίγες ημέρες η πρόσφατα ανακαινισμένη Courtauld Gallery στο Somerset House με τις περίφημες ιμπρεσιονιστικές και μεσαιωνικές συλλογές της και με μερικές πρόσθετες σύγχρονες επιλογές. Οι εργασίες αποκατάστασης και ανανέωσης των χώρων της πινακοθήκης στο Somerset House του Λονδίνου διήρκεσαν τρία χρόνια και είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας  των αρχιτεκτόνων Witherford Watson Mann και των σχεδιαστών εκθέσεων Nissen Richards που στόχο είχαν να παρουσιάσουν με τον καλύτερο τρόπο τα αριστουργήματα της συλλογής. Η δαπάνη για το έργο ύψους 21 εκ. λιρών (28,4 εκατομμύρια δολάρια) προήλθαν από το National Lottery Heritage Fund (11 εκ. £) και από τους φιλάνθρωπους Leonard and Lady Blavatnik και Blavatnik Family Foundation (£10 εκατομμύρια).

Η συλλογή εκτείνεται από τον Μεσαίωνα έως τον 20ό αιώνα και περιλαμβάνει έργα των Sandro Botticelli, Claude Monet, Edouard Manet, Pierre-Auguste Renoir, Oskar Kokoschka και τώρα ένα νέο μεγάλης κλίμακας έργο της Cecily Brown, που βρίσκεται στην κορυφή της σκάλας που οδηγεί στις αίθουσες.

Στη νέα μορφή της Πινακοθήκης όπου βρίσκεται και η έδρα του διεθνούς φήμης Courtauld Institute of Art έχουν δημιουργηθεί νέοι χώροι για περιοδικές εκθέσεις και ερευνητικές εγκαταστάσεις και για εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχολικής ηλικίας.

Ένας νέος χώρος στον πρώτο όροφο παρουσιάζει τη συλλογή έργων του Courtauld από τη Μέση Ανατολή, την Ιταλία και τη βόρεια Ευρώπη από τη μεσαιωνική και την πρώιμη Αναγέννηση περίοδο. Το τμήμα Blavatnik Fine Rooms, στον δεύτερο όροφο, στεγάζει έργα μέχρι τον 18ο αιώνα, μεταξύ των οποίων και έργα των Ρούμπενς και Μποτιτσέλι – “The Trinity with Saints”, που μόλις πρόσφατα συντηρήθηκε.

Υπάρχει επίσης, τώρα, ειδικός χώρος για τη συλλογή έργων του μοντέρνου Bloomsbury Group, με πίνακες από τη Βανέσσα Μπελ και τον Ντάνκαν Γκραντ, δείγματα σχεδίου, ριζοσπαστικού σχεδιασμού επίπλων, κεραμικών και υφασμάτων καθώς και μια νέα εγκατάσταση ενός οκτάμετρου έργου, “Ο Μύθος του Προμηθέα” (1950), του αυστριακού εξπρεσιονιστή Όσκαρ Κοκόσκα, το οποίο εκτίθεται σε φωτογραφία του Λή Μίλλερ.

Δύο νέες γκαλερί στον τελευταίο όροφο του Somerset House είναι αφιερωμένες σε περιοδικές εκθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της τρέχουσας “Modern Drawings: The Karshan Gift” (μέχρι τις 22 Ιανουαρίου), η οποία περιλαμβάνει έργα των Τάουμπλι, Καντίνσκι Κλέε, Μπάζελιτς  και άλλους αμερικανούς και ευρωπαίους δασκάλους.