NEO EΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΠΑΟΥΧΑΟΥΣ / Επιστήμη, τεχνολογία, πολιτισμός

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους εισέρχεται στη ζωή μας από αυτή τη χρονιά ώς ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΕΕ για την μετά covid εποχή και τη συνύπαρξη των λαών. Πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό, οικονομικό και πολιτιστικό έργο το οποίο επιδιώκει να συμβάλει στην υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας στηριζόμενο στη βιωσιμότητα, την αισθητική και τη συμμετοχή – στοιχεία που αποτελούν τις βασικές αρχές του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους.

«Το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους είναι ένα σχέδιο ελπίδας προκειμένου να διερευνήσουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να συμβιώσουμε καλύτερα μετά την πανδημία» δηλώνει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Στόχος του είναι να συνδυάσουμε τη βιωσιμότητα με την αισθητική έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία να έρθει εγγύτερα στη σκέψη και στα σπίτια των πολιτών. Χρειαζόμαστε όλα τα δημιουργικά πνεύματα, όπως σχεδιαστές, καλλιτέχνες, επιστήμονες, αρχιτέκτονες και πολίτες, ώστε το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους να στεφθεί με επιτυχία.»

Στην πρώτη φάση του σχεδιασμού θα αξιοποιηθεί η διαδικασία συνδημιουργίας ώστε να διερευνηθούν ιδέες, να αναγνωριστούν οι πλέον επείγουσες ανάγκες και προκλήσεις και να συνδεθούν μεταξύ τους τα ενδιαφερόμενη μέρη προκειμένου να διαμορφωθεί περαιτέρω η ιδέα. Στο πλαίσιο της φάσης αυτής, η Επιτροπή θα διοργανώσει για πρώτη φορά την άνοιξη του 2021 την απονομή βραβείου για το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους. Εντός του φθινοπώρου θα ακολουθήσει η προκήρυξη προσκλήσεων υποβολής προτάσεων, ώστε οι ιδέες του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους να λάβουν σάρκα και οστά σε πέντε τουλάχιστον σημεία στα κράτη μέλη της ΕΕ με τη χρήση κοινοτικών κονδυλίων, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

«Με το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους φιλοδοξούμε να αναπτύξουμε ένα καινοτόμο πλαίσιο στήριξης, διευκόλυνσης και επιτάχυνσης του πράσινου μετασχηματισμού συνδυάζοντας τη βιωσιμότητα με την αισθητική. Δημιουργώντας μια γέφυρα μεταξύ του κόσμου της τέχνης και του πολιτισμού, αφενός, και του κόσμου της επιστήμης και της τεχνολογίας, αφετέρου, θα διασφαλίσουμε ότι η κοινωνία μπορεί να συμμετάσχει στο σύνολό της: οι καλλιτέχνες μας, οι φοιτητές μας, οι αρχιτέκτονές μας, οι μηχανικοί μας, η ακαδημαϊκή μας κοινότητα και οι φορείς καινοτομίας. Αυτό θα πυροδοτήσει μια συστημική αλλαγή» αναφέρει σε δηλώσεις της η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας.

Η κ. Ελίζα Φερέιρα, Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων προσδιορίζει ακόμα πιό αναλυτικά την αποστολή του προγράμματος: «Το νέο ευρωπαϊκό Μπάουχαους αφορά τον τρόπο συμβίωσής μας, τις αξίες μας, τους κοινούς μας χώρους εργασίας και αναψυχής και τις συλλογικές και ιδιωτικές μας εμπειρίες. Πρόκειται για ένα έργο που απευθύνεται σε όλες τις περιφέρειες και εδάφη της Ευρώπης. Χάρη στην προώθηση οικονομικά προσιτών λύσεων, αναμένεται πως θα συμβάλει στην κοινωνική συνοχή και στην επίλυση των προβλημάτων στέγασης. Εάν θέλουμε να επιφέρουμε πραγματικές αλλαγές γύρω μας έτσι ώστε να επιτύχουμε μια πιο όμορφη και βιώσιμη ζωή για όλους μας, θα πρέπει να αναλογιστούμε τους τρόπους με τους οποίους το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους μπορεί να αποτελέσει γέφυρα ανάμεσα στη δημιουργία νέων ιδεών και την εφαρμογή τους σε φυσικούς χώρους. Για τον λόγο αυτό, διερευνούμε σε ολόκληρη την Επιτροπή τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κινητοποιήσουμε τα εργαλεία μας προκειμένου να δρομολογήσουμε μια πρώτη δέσμη συγκεκριμένων δράσεων στο πλαίσιο του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους.»

Το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους είναι μια δημιουργική πρωτοβουλία που καταργεί τα όρια μεταξύ επιστήμης, τεχνολογίας, τέχνης, πολιτισμού και κοινωνικής ένταξης προκειμένου να καταστήσει δυνατή την εξεύρεση σχεδιαστικών λύσεων για καθημερινά προβλήματα. Στον ειδικό ιστότοπο που, ήδη, λειτουργεί, καλλιτέχνες, σχεδιαστές, μηχανικοί, επιστήμονες, επιχειρηματίες, αρχιτέκτονες, φοιτητές και όλοι οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να μοιράζονται παραδείγματα ελπιδοφόρων επιτευγμάτων για το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους, τις ιδέες τους σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να διαμορφωθεί και να εξελιχθεί, καθώς και τις ανησυχίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Πρόκειται για την απαρχή μιας καινοτόμου διαδικασίας συλλογικού σχεδιασμού. Οι οργανώσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν εντατικότερα στη διαδικασία αυτή μπορούν να καταστούν «εταίροι του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους» ανταποκρινόμενες στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων στον ιστότοπο. Κατά τους επόμενους μήνες, η Επιτροπή θα απονείμει βραβεία σε υπάρχοντα παραδείγματα που απηχούν ολοκληρωμένα τις βασικές αξίες της πρωτοβουλίας και μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση για τις συζητήσεις σχετικά με τους τόπους διαβίωσής μας και τον μετασχηματισμό τους.

Κατά την επόμενη φάση – τη φάση της υλοποίησης, θα γίνουν πέντε πιλοτικά έργα για τον συλλογικό σχεδιασμό νέων βιώσιμων, συμμετοχικών και αισθητικά ελκυστικών λύσεων. Η τρίτη φάση, η φάση της διάδοσης, θα έχει ως στόχο της διάδοση των ιδεών και των εννοιών που διέπουν το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους μέσα από νέα έργα, δικτύωση και ανταλλαγή γνώσεων εντός της Ευρώπης και πέραν αυτής .

περισσότερα:

https://europa.eu/new-european-bauhaus/index_en

Video