ΝΕΕΣ ΝΟΜΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΟΡΕΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

9/6/22

Μετά τις αποκαλύψεις για το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων στη Γαλλία, η υπουργός Πολιτισμού Rima Abdul-Malak σκπεύει, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, να δημιουργήσει μια ομάδα επιθεώρησης έργο της οποίας θα είναι, μεταξύ άλλων, η αλλαγή του νομικού πλαισίου και της διαδικασίας εξαγορών. Στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται και ο πρώην διευθυντής του Λούβρου, Jean-Luc Martinez, ο οποίος βρίσκεται σε διαθεσιμότητα και κατηγορείται για υποβοήθηση απάτης σε συμμορίες και απόκρυψη της προέλευσης παράνομων αρχαιοτήτων.

Όπως επιβεβαίωσε το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας, ο Martinez τέθηκε προσωρινά σε αναστολή της θέσης του ως πρεσβευτής διεθνούς συνεργασίας στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το παράνομο εμπόριο λέγεται ότι αφορά τα πέντε αντικείμενα από την αρχαία Αίγυπτο που αγόρασε το Λούβρο από το Άμπου Ντάμπι, συμπεριλαμβανομένης μιας στήλης του Τουταγχαμών. Τα πέντε εμπορεύματα είναι αμφισβητήσιμης προέλευσης. Ο Martinez και άλλοι λέγεται ότι έκλεισαν τα μάτια στα πλαστά πιστοποιητικά προέλευσης και ενέκριναν την αγορά. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Le Monde», οι πέντε αντίκες αγοράστηκαν για περισσότερα από 15 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Martinez αρνείται τις κατηγορίες. Αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους μετά τη σύλληψή του στα τέλη Μαΐου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στην επιχείρηση εμπλέκεται και Γερμανός έμπορος έργων τέχνης.