ΝΕΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗ TATE GALLERY ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

ΛΟΝΔΙΝΟ – Η Tate Gallery θα προχωρήσει σε νέες μειώσεις προσωπικού και 120 υπάλληλοι θα χάσουν τη δουλειά τους και θα προστεθούν στους 295  που από την αρχή του χρόνου, λόγω του κλειδώματος και της μείωσης εσόδων των μουσείων, απομακρύνθηκαν από τη θέση τους. Με το δεύτερο κύμα απολύσεων η Tate μειώνει κατά 12% το συνολικό εργατικό δυναμικό του ιδρύματος που απασχολείται στα τέσσερα μουσεία (Tate Modern, Tate Britain, Tate Liverpool, Tate St Ives).

Η μείωση του προσωπικού θεωρείται αναπόφευκτη  καθώς το μουσείο αντιμετωπίζει απώλεια εσόδων 56 εκατομμυρίων £ (75,3 εκατομμύρια δολάρια) λόγω του κλεισίματος για το μισό σχεδόν χρόνο του 2020 και καταμετρά μόλις ένα εκατομμύριο ετήσιους επισκέπτες μέχρι το τέλος του έτους από τα αναμενόμενα οκτώ εκατομμύρια. Με τις περικοπές των θέσεων εργασίας η Tate Gallery επιδιώκει να εξοικονομήσει 4,8 εκατομμύρια £ (6,4 εκατομμύρια $) σύμφωνα με την Art Newspaper. Το πρόγραμμα μείωσης του προσωπικού προβλέπει και εθελουσία έξοδο για όλα τα τμήματα.

Σύμφωνα με κοινή δήλωση της διευθύντριας της Tate,  Maria Balshaw, και της Vicky Cheetham, διευθύνουσας συμβούλου «η μείωση του εργατικού δυναμικού μας είναι μια κίνηση που κάνουμε με μεγάλη απροθυμία. Η γνώση, η εμπειρία και το πάθος των συναδέλφων μας στη Tate βρίσκεται στο επίκεντρο της επιτυχίας μας και εκτιμάται πολύ, ωστόσο, δεν έχουμε άλλη επιλογή», ​​είπαν, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στο 2021 χωρίς να έχουμε καλύψει το απαραίτητο επίπεδο μειώσεων…Με τον τουρισμό μάλιστα να μην αναμένεται να επιστρέψει στα προηγούμενα επίπεδα μέχρι το 2024/25 και την ευρύτερη οικονομία να αντιμετωπίζει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις [του κλειδώματος], ο δρόμος προς την ανάκαμψη θα είναι μακρύς»- προειδοποίησαν οι Balshaw και Cheetham.

Από την πλευρά τους συνδικαλιστικές πολιτιστικές οργανώσεις που εκπροσωπούν υπαλλήλους των μουσείων της Tate  και υπάγονται στο συνδικάτο PCS, χαρακτηρίζουν  την απόφαση της διοίκησης “τρομερό νέο για όλους εκείνους που εργάζονται εκεί» και υπενθυμίζουν ότι όσον αφορά τις εθελοντικές εξόδους, αυτές εξακολουθούν να είναι απολύσεις και όλοι όσοι εργάζονται στον τομέα της κληρονομιάς και σε ολόκληρη την ευρύτερη τουριστική οικονομία θα πρέπει να ανησυχούν πολύ για τις θέσεις εργασίας τους στο άμεσο μέλλον.”

Να θυμίσουμε ότι στα τέλη Μαρτίου, όταν ξεκίνησε το κλείσιμο, η Tate  Gallery δεσμεύτηκε να πληρώσει όλους τους υπαλλήλους μέχρι τα τέλη Απριλίου. Όμως, καθώς η οικονομική επίπτωση φάνηκε άμεσα στον εμπορικό τομέα, στην Tate Enterprises Ltd., η διοίκηση μείωσε το ισοδύναμο των 217 θέσεων πλήρους απασχόλησης. Συνολικά, 295 άτομα έχουν χάσει μέχρι τώρα τις δουλειές τους, οι μισές από τις οποίες είχαν τη μορφή εθελουσίας εξόδου. Οι απολύσεις προκάλεσαν διαμαρτυρίες μελών του συνδικάτου έξω από την Tate Modern στο Λονδίνο μόλις άνοιξε ξανά στα τέλη Ιουλίου και τον Αύγουστο, τα μέλη του Tate στο συνδικάτο PCS απάντησαν κάνοντας απεργία 42 ημερών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές στα χαμηλότερα αμειβόμενα στελέχη.

Πηγές : Arts Newspaper, artnet

Σχετικά μα το θέμα:

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ 200 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΥΠΟ ΑΠΟΛΥΣΗ Η TATE ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ