ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – ΒΕΡΟΛΙΝΟ: ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart

Το δίκτυο φιλανθρωπικών οργανώσεων New York Community Trust αποφάσισε να δημιουργήσει ένα νέο ταμείο το NYC Covid-19 Response & Impact ύψους 75 εκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση οργανισμών τεχνών και κοινωνικών υπηρεσιών της Νέας Υόρκης που επηρεάστηκαν από την κρίση του κορωνοϊού.

Το Ταμείο θα παρέχει επιχορηγήσεις και άτοκα δάνεια σε μικρούς και μεσαίου μεγέθους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που αντιμετωπίζουν απώλειες από την πανδημία. Ήδη, 16 φιλανθρωπικές οργανώσεις έχουν προχωρήσει σε δωρεές προς το ταμείο. Ανάμεσά τους είναι οι: Bloomberg Philanthropies, το Ίδρυμα Ford, το Ίδρυμα Andrew W. Mellon και το Ταμείο Rockefeller Brothers. Μια συμβουλευτική επιτροπή από επικεφαλής στους τομείς της δημόσιας υγείας, της ανάπτυξης της κοινότητας και των τεχνών θα διοχετεύει τα χρήματα, δίνοντας προτεραιότητα στους άμεσους παρόχους υπηρεσιών και σε όσους διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στις κοινότητές τους. Οι αποδέκτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την επιχορήγηση για ποικίλες ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας υγειονομικών προμηθειών, όπως μάσκες και απολυμαντικά χεριών καθώς και τεχνολογίες που επιτρέπουν στους υπαλλήλους να εργάζονται εξ αποστάσεως, ή για να αντισταθμίσουν την απώλεια εσόδων από ακυρωμένα προγράμματα και εκδηλώσεις.

Το κοινοτικό trust συνεχίζει να δέχεται δωρεές. Ένα παρόμοιο ταμείο που ιδρύθηκε μετά τις 9/11 έφερε περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση των πληγέντων.

Στο Βερολίνο, η κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει τις μικρές πολιτιστικές επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες της και τους καλλιτέχνες της πόλης. Η Γερουσία ανακοίνωσε ότι σύντομα θα προσφέρει 100 εκατομμύρια € (107 εκατομμύρια δολάρια) ανά € 5.000 (5.366 δολάρια) επιχορηγήσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον πολιτιστικό τομέα και δάνεια 300 εκατ. ευρώ (322 εκατ. Δολάρια) στις επιχειρήσεις λιανικής, ξενοδοχείων, εστιατορίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Τα δύο προγράμματα έκτακτης βοήθειας θα διατεθούν κατά διαστήματα. Υπάρχει η δυνατότητα -είπαν οι αρχές- να προσφερθούν επιπλέον 200 εκατ. ευρώ σε ελεύθερους εργαζόμενους και μικρές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό που προσφέρεται σε δάνεια να ανέλθει σε 600 εκατ. ευρώ.

Τα χρήματα προέρχονται από τον γενικό προϋπολογισμό της πόλης. Στόχος της έκτακτης ενίσχυσης είναι να «μετριαστούν οι χειρότερες δυσκολίες», να σταθεροποιηθεί η κοινωνικοοικονομική δομή των κλαμπ, των εστιατορίων, του τουρισμού και του πολιτισμού του Βερολίνου και να μειωθεί στο ελάχιστο η απώλεια θέσεων εργασίας. Παρόμοια πακέτα βοήθειας έχει εκδόσει το νότιο κρατίδιο της Βαυαρίας, ενώ το δυτικό κράτος της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας σχεδιάζει επίσης ένα πακέτο.