ΝΕΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 1970-1990 ΣΤΟ KUNSTHΑUS THΣ ΖΥΡΙΧΗΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Η φωτογραφία και η υποδοχή της από το κοινό άλλαξαν σημαντικά στη δεκαετία του 1970 και του 1980. Η κλασική φωτογραφία ρεπορτάζ των προηγούμενων δεκαετιών είχε διανύσει την πορεία της και οι καλλιτέχνες κινήθηκαν για να εμπνεύσουν τη σκηνή. Ένας στιλιστικός πλουραλισμός εμφανίστηκε και καθώς η φωτογραφία διαδόθηκε από νέους εκδότες και γκαλερί, σύντομα απέσπασε την προσοχή των μουσείων τέχνης.

Με 30 έργα από τη συλλογή φωτογραφιών του Kunsthaus της Ζυρίχης μαζί με διάφορα αντικείμενα δανεισμού, η έκθεση “The new Photography. Upheaval and new beginnings 1970–1990, σε επιμέλεια by Joachim Sieber, προβάλλει αυτές τις οπτικές, εννοιολογικές και δομικές καινοτομίες στη φωτογραφία. Σημείο εκκίνησης είναι οι επιρροές της εννοιολογικής τέχνης, του μινιμαλισμού και της ποπ άρτ της δεκαετίας του 1960 στη φωτογραφία, κυρίως στα έργα καλλιτεχνών όπως οι John Hilliard, David Hockney, Stephen Shore και Dan Graham, Urs Lüthi , Dieter Meier και Fischli / Weiss, αλλά και πρώιμων Ελβετών επαγγελματιών της καλλιτεχνικής φωτογραφίας όπως οι Balthasar Burkhard, Hans Danuser, Felix Stephan Huber, Beat Streuli, Hannah Villiger, Bernard Voita και Cécile Wick. Το κοινό έχει επίσης την ευκαιρία να δει φεμινιστική και κοινωνική κριτική όπως εκφράζεται στα έργα των Alexis Hunter και η Marilyn Minter, μποέμικες φωτογραφίες του Walter Pfeiffer, μελέτες σώματος (Simone Kappeler), οικείους εσωτερικούς χώρους (Annelies Štrba)και ερημωμένους δημόσιους χώρους (Candida Höfer).

Εστιάζοντας σε θέματα όπως Από την εννοιολογική φωτογραφία έως την τέχνη των ΜΜΕ, τις φωτογραφικές εξερευνήσεις του εαυτού και των Χώρων / μη χώρων της κοινωνίας, η απεικόνιση αντικατοπτρίζει μια τάση που περιλαμβάνει την παραγωγή, τη διάδοση του μέσου έως τη λήψη από ένα ακροατήριο που, χάρη στις τεχνολογικές εξελίξεις, μπόρεσε πλέον να παίρνει τις δικές του φωτογραφίες ή να αποκτά κινούμενες εικόνες γρήγορα και φθηνά.