ΝΕΑ ΑΦΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΟΓΓΟΛΙΑΣ ΖΗΤΑ Η ΚΙΝΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

To γαλλικό μουσείο Château des ducs de Bretagne  αναστέλει την έκθεση για τον Τζένγκις Χαν και τη γέννηση της μογγολικής αυτοκρατορίας εξαιτίας των πιέσεων που ασκεί η Κίνα, απ΄την οποία ζητήθηκαν δάνεια.

Αιτία είναι η απαίτηση της Κίνας να ξαναγραφεί, με αφορμή την έκθεση, η ιστορία του Μογγολικού πολιτισμού γι’ αυτό και ασκούνται πιέσεις λογοκρισίας απο το Πεκίνο επί των κειμένων που θα συνοδεύουν την έκθεση.  Σύμφωνα με πληροφορίες, το κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα επιμένει ότι η έκθεση παραλείπει οποιαδήποτε χρήση των λέξεων «Τζένγκις Χαν», «αυτοκρατορία» ή «Μογγόλος» και απαιτεί έλεγχο κειμένων της έκθεσης, χαρτών και διαφημιστικού υλικού προκειμένου να πεισθεί και να συμφωνήσει να δανείσει εκθέματα.

Η «λογοκρισία επί του αρχικού έργου», ισχυρίζονται εκπρόσωποι του γαλλικού μουσείου, αποτελεί μια «προκατειλημμένη επανεγγραφή του πολιτισμού της Μογγολίας υπέρ μιας νέας εθνικής αφήγησης». Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η απόπειρα αλλαγής του τίτλου της έκθεσης που  πρότειναν οι Κινέζοι, από «Sun of the Sky and the Steppes: Genghis Khan and the Birth of the Mongolian Empire“ σε “Chinese Steppe Culture of the World.”

Η έκθεση, η οποία είχε ξεκινήσει σε συνεργασία με το Μουσείο Εσωτερικής Μογγολίας στο Χοχότ της Κίνας, ανέβαλε τα εγκαίνια της τον Οκτώβριο. Τώρα, αντί να ανοίξει το Φεβρουάριο 2021, είναι σε αναμονή, μέχρι τουλάχιστον το 2024, καθώς οι επιμελητές προσπαθούν να αντικαταστήσουν τα κινεζικά δάνεια με έργα ευρωπαϊκών και αμερικανικών συλλογών.

Κατά τον 13ο αιώνα, ο Χαν ένωσε τις νομαδικές φυλές της βορειοανατολικής Ασίας και κατέκτησε μεγάλο μέρος της Ευρασίας μέσω θανατηφόρων εισβολών σε πολλές περιοχές, ιδρύοντας αυτό που έγινε, μετά το θάνατό του, η μεγαλύτερη συνεχόμενη αυτοκρατορία στην ιστορία. Σήμερα, η Κίνα έχει σχέσεις έντασης με τον εθνικό της μογγολικό πληθυσμό, ο οποίος ζει  στην επαρχία Εσωτερικής Μογγολίας. Οι σχολικές μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν τον Αύγουστο αντικατέστησαν την εθνική γλώσσα της Μογγολίας με την Μανταρινία ως την επίσημη γλώσσα της σχολικής διδασκαλίας σε τρία μαθήματα. Η κίνηση αντιμετωπίστηκε με εκτεταμένες διαμαρτυρίες στην επαρχία.

Πηγή: artnet