ΝΑΙ ΤΟΥ ΣτΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΞΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

29/4/21

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – Διέρρευσε πριν καθαρογραφτεί η απόφαση του Στε για την αποξήλωση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης. Με μόλις μία ψήφο διαφορά, 13 έναντι 12, το δικαστήριο αποφάσισε να δώσει την έγκρισή του για να απομακρυνθούν οι αρχαιότητες και να κατασκευαστεί ο σταθμός του μετρό της Θεσσαλονίκης στο σημείο του μοναδικού παγκοσμίως ιστορικού αποτυπώματος που εντοπίστηκε στη διασταύρωση των οδών Βενιζέλου και Εγνατίας.

Η διαρροή της είδησης έγινε στο ypodomes.gr πριν καν εκδοθεί η σχετική ανακοίνωση του ίδιου του ΣτΕ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ “…Το Συμβούλιο της Επικρατείας έδωσε το πράσινο φως στην Αττικό Μετρό να προχωρήσει στην απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαίων του σταθμού Βενιζέλου στο Μετρό Θεσσαλονίκης” έτσι ωστε να ολοκληρωθεί το πλέον πολύπαθο έργο –όπως το χαρακτηριζει το δημοσίευμα- στην σύγχρονη ιστορία των κατασκευών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com  η επικράτηση του ναι ήταν οριακή, δηλαδή 13 έναντι 12 ψήφων, είναι όμως η πιο σημαντική στην ιστορία των 15 ετών στην κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης.”

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ενώ αναμένεται η επίσημη έκδοση της απόφασης επίκειται συνάντηση  Καραμανλή- Μενδώνη “για να εξεταστεί πλέον η συνέχεια των έργων στο σταθμό Βενιζέλου, με την στενή συνεργασία των δύο υπουργείων. Το σημαντικό σε αυτή τη φάση -τονίζεται- είναι πως η Αττικό Μετρό με αυτή την απόφαση μπορεί να προχωρήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση το έργο για να να τρέξει. Πηγές κοντά στο θέμα σημειώνουν πως περιμένουν από την ΑΚΤΩΡ, να επιταχύνει για να μην διαψεύσει τις προσδοκίες για την ολοκλήρωση του “αιώνιου” έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης που μετρά ήδη 15 χρόνια έργων.”