ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Η ΟΥΝΕΣΚΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

29/7/21

Ο Οργανισμός Παγκόσμιας Κληρονομιάς των Ηνωμένων Εθνών, η UNESCO, θέλει την Ελλάδα να σταματήσει να εγκαθιστά συγκεκριμένα μονοπάτια γύρω από τον εμβληματικό Παρθενώνα στην κορυφή της Ακρόπολης, στην Αθήνα. Μεγάλο μέρος των εργασιών έχει ολοκληρωθεί, με σκοπό να καταστεί πιο προσβάσιμο για τους τουρίστες, ειδικά δεμένο με αναπηρικό αμαξίδιο. Αλλά οι επικριτές του έργου το αποκαλούν εγκληματικό. Ο ειδικός ανταποκριτής Malcolm Brabant του PBS αναφέρει από την Αθήνα για το πώς εξελίσσεται η συζήτηση, τις δηλώσεις Μενδώνη και Κορρέ για το θέμα, των αρχαιολόγων και των αρχιτεκτόνων.

Ο βρετανός δημοσιογράφος ήρθε στην Αθήνα για να καλύψει το θέμα, συνομίλησε με την Λίνα Μενδώνη και τον Μανώλη Κορρέ, οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες για τη στάση της UNESCO. Η υπουργός Πολιτισμούς ισχυρίζεται πως ο Οργανισμός «γνωρίζει γι’ αυτά τα έργα αποκατάστασης από το 2002. Σύμφωνα με τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής, κάθε κράτος θα πρέπει να ειδοποιεί πριν κάνει σημαντικές αλλαγές σε ένα μνημείο» ενώ κατά τον Μανόλη Κορρέ τα έργα δεν αποτελούν σημαντικές αλλαγές και «οι συνάδελφοι εκεί είναι πεπεισμένοι ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά» και «έχουν παραπλανηθεί λίγο από κάποια fake news».

Ωστόσο, ο Μπράμπαντ σημειώνει πως «από την UNESCO οι αξιωματούχοι σίγουρα δεν είναι ευχαριστημένοι από τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκαν οι ελληνικές αρχές. Η UNESCO θέλει να σταματήσουν όλες οι εργασίες μέχρι να γίνουν οι κατάλληλες διαβουλεύσεις. Η UNESCO ανησυχεί επίσης για το γεγονός ότι έπρεπε να μάθει για τις τροποποιήσεις από επικριτές, αντί από το ελληνικό κράτος».

περισότερα εδώ