ΜΥΡΙΑ ΟΣΑ [ Γ ]ΡΑΜΜΕΝΑ, ΕΝ ΠΑΝΙΟΝ. 1821-2021

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Το ένδυμα στην Ελλάδα, η εξέλιξη και η συμβολική του διάσταση στο χρόνο από την εποχή της Επανάστασης μέχρι σήμερα παρουσιάζεται στην έκθεση «Μύρια όσα, [γ]ραμμένα, ἕν πανίον. 1821-2021» που σχεδίασε διαδικτυακά το Λύκειο Ελληνίδων. Πρόκειται για μια έκθεση serial ροής –όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται- που εξελίσσεται και ολοκληρώνεται σε 12 αυτοτελή επεισόδια, με διαφορετικό σενάριο το καθένα και με διαφορετικούς πρωταγωνιστές και συντελεστές.

Η έκθεση εμπλέκει το χθες με το σήμερα, το τοπικό με το παγκόσμιο, αλλά και το «παραδοσιακό» με τη «μόδα». Από τη φουστανέλα των αγωνιστών, την «οθωνική» και την ευζωνική εκδοχή της, περνά στην πολυσυζητημένη «αιρετική» παραλλαγή του Mick Jagger, αλλά και σε εκείνη του «Ιάσονα» στη Μήδεια του Μποστ. Από τις γυναίκες του Ζαλόγγου προχωρά έως τα «φιλμικά» και τα άλλα ανάλογά τους, και από τους Μαυροφόρους του Ιερού Λόχου έως την κατ’ εικόνα και καθ΄ομοίωσιν αυτών στολή της φιλαρμονικής του Μεσολογγίου. Παράλληλα, από το οθωμανικό salvar φτάνει μέχρι τη μόδα των bloomers και των spandex, ενώ από τη φιλελληνική μόδα à la Bobelina μέχρι το αναμνηστικό φουλάρι του Οίκου Hermès, προσφέροντας εναλλακτικές και ίσως πέρα από το αναμενόμενο αφηγήσεις.

Με τη συνεργασία σύγχρονων εικαστικών, τα θέματα αναπτύσσονται μέσα από έργα Video/Digital Art, όπου «παλαιά «υλικά» και αφηγήματα ανακυκλώνονται σε νέες συνθέσεις. Θα αναρτώνται στον ιστότοπο σαν έργο σε εξέλιξη, κάθε Παρασκευή και ώρα 18.21, στη σελίδα facebook και το κανάλι youtube του Μουσείου Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου των Ελληνίδων. Ορισμένες θεματικές ενότητες θα παρουσιαστούν και στους χώρους του Μουσείου Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας και του Κεντρικού κτιρίου του Λυκείου των Ελληνίδων.