ΜΠΟΫΚΟΤΑΖ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΡΩΣΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΕΤΥΧΕ Η ΟΥΡΑΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart, 2/3/22

Στο πλαίσιο των κυρώσεων στις τέχνες και τον πολιτισμό της Ρωσίας αποσύρονται οι ρωσικές ταινίες από φεστιβάλ και προβολές σε Ευρώπη και Αμερική. Η πράξη αυτή πραγματοποιείται μετά από αίτημα που υπέβαλε με επιστολή της προς τις Κάννες, τη Βενετία, το Κάρλοβι Βάρι και άλλα κινηματογραφικά φεστιβάλ, η Ουκρανική Ακαδημία Κινηματογράφου ζητώντας την ακύρωση της συμμετοχής των ρωσικών ταινιών που φέρουν τη σφραγίδα του επίσημου κράτους στις διεθνείς διοργανώσεις, ως έκφραση αντίθεσης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και ως πράξη αλληλεγγύης στους κινηματογραφιστές της χώρας.

Πρώτο το Φεστιβάλ της Γλασκώβης (2 – 13 Μαρτίου 2022) ακύρωσε την προβολή δύο ρωσικών ταινιών (το «No Looking Back» του Κιρίλ Σοκόλοφ και το «The Execution» του Λάντο Κβατανίγια), αναφέροντας ότι«Η απόφαση δεν αφορά τις απόψεις των δημιουργών των τίτλων αυτών. Απλά πιστεύουμε ότι θα ήταν ανάρμοστο να προχωρήσουμε χωρίς να συμβαίνει τίποτα με αυτές τις προβολές στις συγκεκριμένες συνθήκες.»

Την ίδια στιγμή, ρωσικές αποστολές αποσύρονται από διεθνείς διοργανώσεις (όπως το φεστιβάλ τηλεοπτικού προϊόντος Series Mania στην Γαλλία), ενώ το αίτημα της Ουκρανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αφορά και τη διακοπή των ευρωπαϊκών και διεθνών συμπαραγωγών με τη Ρωσία, την απαγόρευση της συμμετοχής της Ρωσίας στο πρόγραμμα χρηματοδότησης Eurimages του οποίου είναι μέλος, την παύση διανομής ρωσικών ταινιών στον υπόλοιπο πλανήτη.

«Σας προτρέπουμε να τερματίσετε όλα τα συμβόλαια με τους ρώσους. Θυμηθείτε ότι οποιαδήποτε συναλλαγή αυτή τη στιγμή αποφέρει φόρους στο ρωσικό προϋπολογισμό οποίος χρηματοδοτεί το στρατό και παραβιάζει τα σύνορα ενός ανεξάρτητου κράτους και αγοράζει πυραύλους για να βομβαρδίσει άμαχο πληθυσμό στην Ευρώπη», αναφέρει η επιστολή.

 

H φωτογραφία από την ταινία Petrov’s flu (2021)του Κύριλ Σερεμπρένικοφ

ΔΕΚΤΟΙ ΜΟΝΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΡΩΣΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΕΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΡΟΝΤΟ