MΠΙΕΝΝΑΛΕ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ 2021 : ΕΤΣΙ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart

ΒΕΝΕΤΙΑ – Στους γνωστούς εκθεσιακούς χώρους της Βενετίας, ανάμεσα στα Τζιαρντίνι, το Αρσενάλ και το Φόρτε Μαργκέρα, θα αναπτυχθεί η φετεινή 17η Μπιεννάλε Αρχιτεκτονικής αναζητώντας την απάντηση στο ερώτημα: «Πώς θα ζήσουμε μαζί». Στη διεθνή έκθεση συμμετέχουν 110 αρχιτεκτονικά γραφεία από όλο τον κόσμο, με ιδιαίτερα αυξημένη τη συμμετοχή από Αφρική, Ασία και Λατινική Αμερική,  63 χώρες με εθνικά περίπτερα στα Τζαρνίτνι, το Αρσενάλ και στο ιστορικό κέντρο της πόλης (τέσσερις εμφανίζονται για πρώτη φορά: Δημοκρατία του Ατζερμπαϊτζάν, Γκρενάντα, Ιράκ, Ουζπεκιστάν), πανεπιστημιακές ομάδες αρχιτεκτονικών σχολών εκτός συναγωνισμού με προγράμματα χρήσης χώρων και υλικών για μια καλύτερη ζωή.

Σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, σήμερα,(12/4), ο επιμελητής της Μπιεννάλε Αρχιτεκτονικής, καθηγητής Χασίμ Σάρκης-πρύτανης στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του ΜΙΤ, είπε ότι «η πανδημία έχει καταστήσει το ερώτημα… ακόμη πιο σχετικό, ακόμη κι αν φαίνεται κάπως ειρωνικό, δεδομένης της απομόνωσης που επέβαλε η πανδημία.”

Αναφερόμενος στην αναβολή της Μπιεννάλε, ο πρόεδρός της Ρομπέρτο Τσικούττο επικαλέστηκε τον Ιταλό σκηνοθέτη Ερμάννο Όλμι που προέτρεπε “να μη πιστεύουμε ότι οι αναβολές λειτουργίας είναι άχρηστες”, διότι “ο χρόνος αυτός μπορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντικός εάν χρησιμοποιηθεί για να γίνει κατανοητό το τί πρέπει να κάνουμε, και ποιοι είναι οι στόχοι των ενεργειών μας. (…) Έτσι, αυτή η επιπλέον χρονιά που είχαμε στη διάθεσή μας δεν χάθηκε.”-είπε ο Τσικούττο.

Ο Χασίμ Σάρκης, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του επισημαίνοντας τον θεμελιώδη ρόλο της αρχιτεκτονικής, αστειεύτηκε με τον τίτλο της φετινής Μπιενάλε «Πώς θα ζήσουμε μαζί» καθώς όπως είπε, το ερώτημα τίθεται επιτακτικά με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη, δεδομένης της απομόνωσης που μας έχει επιβάλει η πανδημία. Πρόσθεσε δε πώς η φετινή Μπιενάλε μετατράπηκε από ένα γεγονός σε μια ολόκληρη διαδικασία: εντατικοποιήθηκαν οι συνεργασίες με άλλους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και των επιμελητών των εθνικών περιπτέρων, τους συμμετέχοντες αρχιτέκτονες, με οργανισμούς όπως η Μπιενάλε του Χορού –όλα με σκοπό τη δημιουργία ενός “διευρυμένου” και όσο το δυνατόν πιό διαφορετικού προγράμματος. Έτσι η φετεινή Μπιεννάλε θα περιλαμβάνει καινοτομίες, όπως ζωντανή μετάδοση εκδηλώσεων, διαδικασίες εγκατάστασης, εργαστήρια και σειρά εκδηλώσεων με θέμα “Συναντήσεις για την αρχιτεκτονική”, δύο νέες εκδόσεις εκτός από τον κατάλογο των εκθέσεων, μια συλλογική έκθεση όλων των συμμετεχόντων, μαζί με μια σειρά από δορυφορικές εκθέσεις που, μετά το τέλος της Μπιενάλε, θα περιοδεύσουν διεθνώς.

Στη διαδικτυακή συνέντευξη μίλησε επίσης και ο επιμελητής του λονδρέζικου μουσείου Victoria & Albert, Κρίστοφερ Τέρνερ ο οποίος αναφέρθηκε στη συνεργασία μεταξύ του μουσείου του και της Μπιενάλε που ξεκίνησε το 2015. Ο Tέρνερ παρατήρησε πώς οι συνεργασίες μεταξύ βρετανικών και ευρωπαϊκών πολιτιστικών ιδρυμάτων είναι πιο σημαντικές από ποτέ και παρουσίασε τη φετεινή συνεργασία με θέματα κρίσιμα, όπως η πολυπολιτισμικότητα και η μετανάστευση τα οποία θα αναπτυχθούν με τρία προγράμαμτα: τα τζαμιά στη Μεγάλη Βρετανία, το ισλάμ και την ισλαμική συλλογή τέχνης του Μουσείου Victoria & Albert.

Αρχιτέκτονες: σύμβολα, θεματoφύλακες και ακτιβιστές

Η Μπιεννάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας θα επιχειρήσει να προτείνει λύσεις επιβίωσης σ έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο. “Χρειαζόμαστε μια νέα χωρική σύμβαση, επισημαίνει ο Χασίμ Σάρκης. “Στο πλαίσιο της διεύρυνσης του παγκόσμιου πολιτικού διχασμού και των αυξανόμενων οικονομικών ανισοτήτων, καλούμε τους αρχιτέκτονες να φανταστούν χώρους στους οποίους μπορούμε να ζήσουμε γενναιόδωρα μαζί. Οι αρχιτέκτονες που καλούνται να συμμετάσχουν στη Μπιενάλε Aρχιτεκτονικής 2021 ενθαρρύνονται να συμπεριλάβουν και άλλους επαγγελματίες – καλλιτέχνες, οικοδόμους, τεχνίτες, αλλά και πολιτικούς, δημοσιογράφους, κοινωνικούς επιστήμονες και καθημερινούς πολίτες. Στην πραγματικότητα, η Μπιεννάλε αυτή διεκδικεί τον ζωτικό ρόλο του αρχιτέκτονα ως σύμβουλο και θεματοφύλακα της χωρικής σύμβασης. ”

Κατά τον Σάρκης το ερώτημα Πώς θα ζήσουμε μαζί; είναι ζήτημα κοινωνικό και πολιτικό ταυτόχρονα, όσο και χωρικό. “Η αδυναμία των πολιτικών μοντέλων που μας προτείνονται σήμερα -αναφέρει – μας υποχρεώνει να πρωτάξουμε το χώρο και να δούμε τον τρόπο με τον οποίο η αρχιτεκτονική διαμορφώνει την κατοικία ως πιθανό μοντέλο για το πώς θα μπορούσαμε να ζήσουμε μαζί. Η Μπιεννάλε Αρχιτεκτονικής 2021 παρακινείται από τα νέα είδη προβλημάτων που ο κόσμος θέτει στην αρχιτεκτονική, αλλά εμπνέεται επίσης από τον αναδυόμενο ακτιβισμό νέων αρχιτεκτόνων και τις ριζοσπαστικές αναθεωρήσεις που προτείνει το επάγγελμα της αρχιτεκτονικής για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις. Περισσότερο από ποτέ, οι αρχιτέκτονες καλούνται να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις. Ως πολίτες, κινητοποιούμε τις συνθετικές μας δεξιότητες για να φέρουμε τους ανθρώπους μαζί στην επίλυση σύνθετων προβλημάτων. Ως καλλιτέχνες, αψηφάμε την αδράνεια που προέρχεται από την αβεβαιότητα για να ρωτήσουμε «Τί γίνεται αν;». Και ως οικοδόμοι, αντλούμε από το απύθμενο πηγάδι της αισιοδοξίας μας. Η συμβολή των ρόλων σε αυτά τα νεφελώδη χρόνια το μόνο που μπορεί να κάνει είναι το γραφείο μας ισχυρότερο και, ελπίζουμε, την αρχιτεκτονική μας πιο όμορφη. ”

Ο επίσημος κατάλογος, της Μπιεννάλε με τίτλο Πώς θα ζήσουμε μαζί; αποτελείται από δύο τόμους. Ο πρώτος, σε επιμέλεια του Χασίμ Σαρκής, είναι αφιερωμένος στη Διεθνή Έκθεση. Ο δεύτερος επικεντρώνεται στις εθνικές συμμετοχές και τις παράλληλες εκδηλώσεις. Επιπλέον, δύο ξεχωριστοί τόμοι, με τίτλο Cohabitats and Expansions, αντανακλούν το θέμα της έκθεσης. Οι τόμοι είναι έκδοση της La Biennale di Venezia.

Eπίσημος χορηγός της Μπιεννάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας είναι η Rolex.