MΠΕΤΟΒΕΝ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΟΔΩΡΟ ΚΟΥΡΕΝΤΖΗ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

25/5/216

Η Ευρώπη γιορτάζει τον Λούνβιχ βαν Μπετόβεν και τις εννέα Συμφωνίες του, σε 9 πόλεις, με 9 συναυλίες, την Κυριακή 6 Ιουνίου, σε ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός που μεταδίδεται ζωντανά από τις 2:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδος). Η μετάδοση ξεκινά από τη Βόννη, τη γενέτειρα του μεγάλου γερμανού μουσουργού και θα ολοκληρώνεται στις 11:00 το βράδυ, στη Βιέννη, την πόλη όπου ο Μπετόβεν άφησε την τελευταία του πνοή.

Αυτό το σπάνιο πανευρωπαϊκό μουσικό γεγονός υλοποιείται από τον γαλλογερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARTE σε συνεργασία με την ZDF (Kρατική Γερμανική Τηλεόραση) και την Unitel, διεθνή διανομέα τηλεοπτικών παραγωγών κλασικής μουσικής, με το Μέγαρο να «ταξιδεύει» εκτός αθηναϊκών τειχών και να παρουσιάζει στο Αρχαίο Θέατρο Δελφών, στις 8:00 μ.μ., τη Συμφωνία αρ. 7 σε λα μείζονα, έργο 92, με τον διεθνούς φήμης έλληνα μαέστρο Θεόδωρο Κουρεντζή να διευθύνει τη musicAeterna. Με το διάσημο σύνολο συμπράττει η Sasha Waltz, μία από τις σημαντικότερες μορφές του σύγχρονου χορού, η οποία ετοίμασε ειδικά για τη συναυλία στους Δελφούς μια νέα χορογραφία σε παγκόσμια πρεμιέρα, ένα έργο με 12 χορευτές εμπνευσμένο από την κινησιολογία των αρχαιοελληνικών ιεροτελεστιών που βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με τον χώρο αλλά και τη μουσική του Μπετόβεν (II. Allegretto-Δεύτερο Μέρος της Έβδομης Συμφωνίας).

Το ΜΜΑ θα μεταδόσει όλες τις συναυλίες σε πραγματικό χρόνο από δύο γιγαντοοθόνες στον Κήπο του. Η ροή του κοινού θα είναι ελεγχόμενη με δελτία προτεραιότητας (διαδικτυακή κράτηση στην ιστοσελίδα του Μεγάρου). Την προβολή θα μπορεί να παρακολουθήσει περιορισμένος αριθμός θεατών, με βάση τις ισχύουσες υγειονομικές οδηγίες. Επίσης, οι συναυλίες θα είναι διαθέσιμες ζωντανά, μέσω δωρεάν streaming, και από την ιστοσελίδα του Μεγάρου.

Στο θέατρο των Δελφών η συναυλία πραγματοποιείται χωρίς την παρουσία κοινού, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, του World Human Forum, του EOT και του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου (Centre Culturel Hellénique) στο Παρίσι.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κυριακή 6 Ιουνίου

9 πόλεις – 9 συναυλίες – 9 Συμφωνίες

Την Κυριακή 6 Ιουνίου, το ταξίδι στον υπέροχο κόσμο της μουσικής του Beethoven αρχίζει στις 14:00 (ώρα Ελλάδος) από τη Βόννη και τη Γερμανία, με την Πρώτη Συμφωνία (Ορχήστρα Δωματίου Mάλερ-Daniel Harding [Nτάνιελ Χάρντινγκ]) και συνεχίζεται :

–       στις 15:00 με τη Δεύτερη Συμφωνία που παρουσιάζεται στο Δουβλίνο (Ιρλανδία) από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ιρλανδικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης υπό τον Jaime Martín [Χάιμε Μαρτίν].

–       στις 16:00 στο Ελσίνκι (Φινλανδία)η Συμφωνική Ορχήστρα της Φιλανδικής Ραδιοφωνίας με μαέστρο τον Nicholas Collon [Νίκολας Κόλλον] θα ερμηνεύσει την «Ηρωική»˙

–       στις 17.00 στο Λουξεμβούργο, η Φιλαρμονική θα παίξει  τη Συμφωνία αρ. 4 υπό τη διεύθυνση του Gustavo Gimeno [Γκουστάβο Χιμένο]˙

–       στις 18.00 στην Πράγα, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Τσεχίας και ο αρχιμουσικός Steven Mercurio [Στήβεν Μερκούριο] ερμηνεύουν την περίφημη Πέμπτη Συμφωνία (18:00)

–       στις 19.00, στο Λουγκάνο, η ελβετική ορχήστρα δωματίου I Barocchisti και ο Diego Fasolis [Ντιέγκο Φαζόλις] παίζουν την «Ποιμενική».

–       στις 20:00  ο Θεόδωρος Κουρεντζής και η musicAeterna  ερμηνεύουν την Εβδόμη Συμφωνία στους Δελφούς,

–       στις 21:15, στο Στρασβούργο, η Φιλαρμονική της πόλης υπό τον Marko Letonja [Μάρκο Λετόνια] παρουσιάζει τη Συμφωνία αρ. 8.

–       Τελευταίος σταθμός είναι η Ενάτη (22:00). Θα μεταδοθεί από την πρωτεύουσα της Αυστρίας, με την ελληνικής καταγωγής αρχιμουσικό Karina Canellakis επικεφαλής της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βιέννης.

 

Video