ΜΠΕΡΛΙΝΑΛΕ: ΤΟ ΠΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο:anyteart

Aνοίγει (20/2) η αυλαία της Μπερλινάλε  που εφέτος γίνεται 70 χρονών και ξεκινά μια νέα εποχή, με νέα διεύθυνση (Carlo Chatrian και Mariette Rissenbeek), νέους χώρους και καινοτόμες επιλογές. Κέντρο του φεστιβάλ παραμένει η διάσημη πλέον περιοχή της Potsdamer Platz ενώ η Alexanderplatz χρησιμοποιείται πάλι συμπληρωματικά ως δεύτερη κεντρική τοποθεσία για τις προβολές των διαφόρων τμημάτων του φεστιβάλ. Τη Χρυσή και την Ασημένια Άρκτο θα διεκδικήσουν στο διαγωνιστικό τμήμα 18 ταινίες γνωστών αλλά και πρωτοεμφνιζόμενων σκηνοθετών από τη Γερμανία, τη Δυτική και Ανατολική Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Λατινική και την Κεντρική Αμερική, τη Νοτιοανατολική Ασία και το Ιράν. Ωστόσο, η νέα Μπερλινάλε δεν δίνει πλέον έμφαση στην αίγλη του κόκκινου χολλιγουντιανού τάπητα αλλά, αντίθετα, στρέφει την προσοχή του σε νέες καινοτομίες στον κινηματογράφο και στις ταινίες που βρίσκονται εκτός συναγωνισμού. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής είναι ο Τζέρεμυ Άϊρονς.

Στα τμήματα όπως  Forum, Panorama, Generation και  Retrospective, οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν ταινίες από όλο τον κόσμο και να βρουν ό, τι επιθυμούν, από πειραματικές ταινίες μέχρι ντοκιμαντέρ. Φέτος εγκαινιάζεται η νέα σειρά, Encounters, η οποία παρουσιάζει έργα καινοτόμων κινηματογραφιστών που χρησιμοποιούν μοναδικές αφηγηματικές τεχνικές.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό ο καλλιτεχνικός διεθυντής της Μπερλινάλε Carlo Chatrian τόλμησε αυτή τη χρονιά να μην ανοίξει το φεστιβάλ με μια ταινία του διαγωνιστικού τμήματος με το σκεπτικό ότι τα διεθνή ΜΜΕ θα έστρεφαν όλη την προσοχή τους στην αρχική ταινία με κίνδυνο να τη βλάψουν. Έτσι, το φιλμ My Salinger Year, σε σκηνοθεσία Philippe Falardeau, μια καναδική-ιρλανδική παραγωγή με πρωταγωνίστρια το αστέρι του Χόλιγουντ Sigourney Weaver θ’ ανοίξει την αυλαία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το φιλμ αποκλείεται από κάποιο βραβείο άλλων τμημάτων. Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού συγγραφέα που ασχολείται με την περιουσία του διάσημου συγγραφέα J.D. Salinger.

Παραδοσιακά, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου αποτελεί χώρο για την ανάδειξη του νέου γερμανικού κινηματογράφου. Αυτή τη χρονιά θα προβληθούν συνολικά 46 γερμανικές ταινίες και συμπαραγωγές. Ανάμεσά τους είναι και η αναμενόμενη πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα του φιλμ “Βerlin Alexanderplatz”, μια σύγχρονη προσαρμογή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Alfred Döblin (εκδ.1929) που είχε γυριστεί σε τηλεοπτική ταινία στη δεκαετία του ’70 με σκηνοθέτη τον Rainer Werner Fassbinder. Εδώ, η ταινία είναι μια μοντέρνα μεταφορά του βιβλίου, σε σκηνοθεσία του αφγανο-γερμανού σκηνοθέτη Burhan Qurbani ((Women Interrupted, Shahada, We Are Young We Are Strong). Το φιλμ απεικονίζει το σημερινό Βερολίνο με τον πρωταγωνιστή τον Φράνσις, έναν πρόσφυγα ο οποίος μπαίνει στον πειρασμό από τον σκιερό υπόκοσμο της πόλης και  με βάση στοιχεία από το βιβλίο, αναφέρεται στη δύσκολη πραγματικότητα των μεταναστών που φτάνουν στην Ευρώπη με ο όνειρο μιας καλύτερης ζωής.

Επιπλέον, γερμανικές ταινίες προβάλλονται σε όλα τα τμήματα, ενώ το ειδικό τμήμα Perspektive Deutsches Kinos επικεντρώνεται στα νέα ταλέντα.

Το Βερολίνο θεωρείται πάντοτε το πιο «πολιτικό» φεστιβάλ ανάμεσα στα τρία μεγάλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ κινηματογράφου (Βερολίνο, Κάννες, Βενετία) και αυτό θεωρείται απίθανο να αλλάξει τώρα υπό τη νέα διοίκηση. Μια ματιά στο τρέχον πρόγραμμα δείχνει πολυάριθμες ταινίες που επικεντρώνονται σε τρέχοντα γεγονότα και ιστορικά θέματα, όπως η ταινία – ντοκιμαντέρ “Irradiated” από τον Rithy Panh για τις σφαγές στην Καμπότζη. Στη συνέχεια υπάρχει η σειρά Χίλαρι, η οποία παραακολουθεί την καριέρα της Χίλαρι Κλίντον. Μια νέα ταινία του Ιρανού σκηνοθέτη Mohammad Rasoulof θα προβληθεί επίσης, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές κατά πόσον θα του επιτραπεί του ιδίου να ταξιδέψει στο Βερολίνο για την πρεμιέρα της ταινίας του.

“Το Βερολίνο αποδίδει μεγάλη σημασία στη διαφάνεια στην κατανομή των φύλων του προγράμματος Berlinale”, σύμφωνα με δήλωση του φεστιβάλ. Γι αυτό και οι διοργανωτές ετοίμασαν για το 2020 μια λίστα με στατιστικά στοιχεία για τη διαφορετικότητα των φύλων. Από 340 ταινίες, για παράδειγμα, 137 γυναίκες “εμπλέκονται στον τομέα της σκηνοθεσίας”. Δύο από τα σημαντικότερα βραβεία του φεστιβάλ θα φτάσουν στις γυναίκες: η Έλεν Μίρεν λαμβάνει την Τιμητική Άρκτο, ενώ η σκηνοθέτης Ulrike Ottinger είναι η αποδέκτης της Berlinale Camera.

Το ναζιστικό σκάνδαλο Περίπου τρεις εβδομάδες πριν από την έναρξη της 70ης Μπερλινάλε, το φεστιβάλ βρέθηκε στο κέντρο ενός πολιτικού σκανδάλου. Σύμφωνα με πληροφορίες που αποκάλυψαν τα γερμανικά ΜΜΕ, ο πρώτος διευθυντής της Μπερινάλε, ο Alfred Bauer, ήταν Ναζί. Ο Μπάουερ, ο οποίος ανέλαβε το φεστιβάλ από την έναρξή του, το 1951 μέχρι το 1976, απέκρυψε το πολιτικό του παρελθόν, και τις σχέσεις του με το ναζιστικό κόμμα του οποίου ήταν μέλος. Από το 1942 και μετά, υπήρξε σύμβουλος του ReichsfilmIntendanz, το οποίο ρύθμιζε τη βιομηχανία του κινηματογράφου και τελούσε υπό τον Χίτλερ. Λόγω αυτών των αποκαλύψεων η Μπερλινάλε  ανέστειλε εφέτος το σημαντικό βραβείο με το όνομα Bauer και το μετονόμασε σε Silver Bear – 70th Berlinale. Το βραβείο παραμένει στην κατηγορία Ασημένια Άρκτος και θα απονεμηθεί από τη διεθνή κριτική επιτροπή, με επικεφαλής τον  Τζέρεμι Άϊρονς.

Το φεστιβάλ έχει αναθέσει επίσης τη σύνταξη μελέτης από το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας (IfZ) στο Βερολίνο, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Μπάουερ κατά τη διάρκεια της ναζιστικής εποχής.

 

 

 

70 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΕΡΛΙΝΑΛΕ !

Video