ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΧΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΗΤΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart, 13/5/22

Δεν υπάρχει ζωή χωρίς μουσική!

Με φόντο τη σημερινή κατάσταση στην πολιτιστική ζωή, η ειδική έκθεση “Ηχητικές εικόνες. Η Μουσική στην Αρχαία Ελλάδα”, από τη συλλογή αρχαιοτήτων στο Altes Museum των Κρατικών Μουσείων του Βερολίνου, καθίσταται ιδιαίτερα επίκαιρη, καθώς παρουσιάζει τον εξέχοντα ρόλο που είχε η μουσική στην αρχαία Ελλάδα σε όλους τους τομείς της ζωής, δημόσιους και ιδιωτικούς.

Με επίκεντρο τις  «ηχητικές εικόνες» μπορούμε να μαντέψουμε πώς ακούστηκε η μουσική μέσα από τις πολυάριθμες εικονογραφικές μαρτυρίες που δείχνουν ποιός έκανε μουσική –και συχνά χόρευε μαζί της– σε ποιές καταστάσεις και σε ποιές περιπτώσεις, με ποιά όργανα. Σ΄αυτό συμβάλουν οι επιλεγμένες αγγειογραφίες, φιγούρες από τερακότα και μπρούτζο και ένα άγαλμα μεγάλου σχήματος του Απόλλωνα που εμφανίζοναι σε μεγάλη κλίμακα στις θρησκευτικές τελετουργίες και τα λατρευτικά φεστιβάλ, για παράδειγμα στο θέατρο και σε μουσικούς διαγωνισμούς, αλλά και στη μάχη. Επιπλέον, ιδιωτικά, στις βραδυνές χοροσπερίδες, στη σχολική εκπαίδευση και στη λατρεία των νεκρών.

Τα πολύ υψηλής ποιότητας εκθέματα προέρχονται από την αρχαιολογική συλλογή του μουσείου και ορισμένα εκτίθονται για πρώτη φορά. Ανέμσατους είναι και ένα αντίγραφο μιας αρχαίας κιθάρας, η οποία κατασκευάστηκε ειδικά για την έκθεση. Στο κέντρο της αίθουσας, η εκθεσιακή αρχιτεκτονική αναδημιουργεί ένα αρχαίο  αμφιθέατρο.

Η ένταξη της χρήσης πολυμέσων προσφέρει δείγματα ήχου καθώς και βίντεο με επιδείξεις για το πώς παίζονταν ή εκτελούνταν τα αρχαία όργανα και τα χορωδιακά κομμάτια. Δίνουν επίσης μια εικόνα για τη βάση πάνω στην οποία οι αρχαιολόγοι της μουσικής προσπάθησαν να κάνουν την αρχαία μουσική να ακούγεται ξανά τις τελευταίες δεκαετίες.

Την έκεθση συνοδεύει φυλλάδιο με τίτλο «Ηχητικές εικόνες. Η Μουσική στην Αρχαία Ελλάδα» με πλούσια εικονογράφηση κι ένας γερμανικός και ένας αγγλόφωνος ακουστικός οδηγός για ενήλικες και ένας ακόμη, ειδικά για παιδιά, προσφέροντας έτσι μια αισθησιακή εμπειρία.