ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Με το μουσικό οδοιπορικό «Από το Πάθος στην Ανάσταση» της Ουρανίας Γκάσιου ανοίγει ο κύκλος “Adagio – Μουσική για τις ημέρες του Πάσχα”, την Κυριακή των Βαΐων, 25 Απριλίου στις 8:30 μ.μ.  Η οργανίστα του Μεγάρου θα παρουσιάσει έργα για εκκλησιαστικό όργανο της δυτικής θρησκευτικής μουσικής, γραμμένα από συνθέτες του Μπαρόκ, του Ρομαντισμού αλλά και της εποχής μας. Ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα έχει ο  Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ  με αποσπάσματα από μία κοράλ-παρτίτα για εκκλησιαστικό όργανο, εμπνευσμένη από ύμνους του 17ου αιώνα, καθώς και χορικά πρελούδια από γνωστά έργα του μεγάλου Κάντορα της Λειψίας, όπως το «Μικρό βιβλίο του οργάνου». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, έργα των Γιοχάννες Μπραμς, Ζαν Ντεμεσσιέ, Σάιμον Τζόνσον και Σαρλ-Μαρί Βιντόρ.

Εν ωδαίς μεγαλύνομεν

Στο δεύτερο streaming για το φετινό Πάσχα, το Σύνολο Ex Silentio, που ειδικεύεται στην παλαιά μουσική και στην ιστορική ερμηνεία, παρουσιάζει τη Μεγάλη Δευτέρα 26 Απριλίου, στις 8.30 μ.μ. μπαρόκ έργα σε όργανα εποχής ή πιστά αντίγραφά τους. Οι μουσικοί Θεοδώρα Μπάκα (μετζοσοπράνο),  Φανή Βοβώνη και  Άντζυ Κασδά (μπαρόκ βιολί),  Αλέξη Καραϊσκάκη-Νάστο (μπαρόκ τσέλο),  Πάνο Ηλιόπουλο (τσέμπαλο) και ο Δημήτρη Κούντουρα (φλάουτο με ράμφος, μπαρόκ φλάουτο, μουσική διεύθυνση) ερμηνεύουν μικρά αριστουργήματα του προκλασικού φωνητικού και ενόργανου ρεπερτορίου: κοντσέρτα δωματίου του Φραντσέσκο Μαντσίνι (1672-1737) και του Αντόνιο Βιβάλντι (1678-1741), μουσική δωμάτιου των Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ (1685-1750), Χάινριχ Ίγκνατς Φραντς Μπίμπερ (1644-1704) και Χένρυ Πέρσελ] (1659-1695). Εκτός από οργανικές συνθέσεις, θα ακουστούν επίσης θρησκευτικές άριες του Αντόνιο Καλντάρα (1670-1736), του Γκέοργκ Φίλιπ Τέλεμαν (1681-1767), του Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ] (1685-1759) και του Χ. Πέρσελ.

Μοιρολόγια της Μεσογείου

Ο κύκλος των streamings στο πλαίσιο του Adagio και του Megaron Online, ολοκληρώνεται τη Μεγάλη Τρίτη 27/4 με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων και τις αδελφές Βουγιουκλή σε μια συναυλία αφιερωμένη σε μοιρολόγια της Μεσογείου για το θρήνο και τη λύτρωση. Τους πλαισιώνουν οι μουσικοί: Δημήτρης Οικονομάκης (ενορχήστρωση, μπάσο), Γιώργος Κοντογιάννης (λύρα) και Αριστείδης Χατζησταύρου (κιθάρα). Στον σχεδιασμό ήχου, ο Γιάννης Παξεβάνης.

Το πρόγραμμα  προβάλλεται -δωρεάν- από τα sites του Μεγάρου και του ΥΠΠΟΑ:

https://digitalculture.gov.gr/

Μεταδίδεται επίσης από το fb του Μεγάρου:

https://www.facebook.com/megaron.gr

Θα είναι διαθέσιμο σε όλες τις πλατφόρμες για 48 ώρες από την ημέρα μετάδοσής του.