ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

13/3/22

Επτά μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς που βρίσκονται στην Ουκρανία κινδυνεύουν να υποστούν ζημιές από τις πολεμικές επιχειρήσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Είναι ο καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο, το ιστορικό κέντρο της πόλης Λβιβ, η αρχαία πόλη της Χερσώνας στη Σεβαστούπολη και η Χώρα της στα νοτιοδυτικά της χερσονήσου της Κριμαίας, στη Μαύρη Θάλασσα.

Στο Κίεβο, στο Μουσείο Αρχαιοτήτων υπάρχει επίσης ο περίφημος χρυσός θησαυρός των Σκυθών, ένας από τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς θησαυρούς της αρχαιότητας, μία σημαντική συλλογή εβραϊκών λαϊκών τραγουδιών από τις αρχές του 20ου η οποία αποτελεί επίσης ένα ακόμη μέρος της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η ήδη κατεστραμμένη πόλη Χερνίχιβ, με τα μνημεία της από τον 10ο, 11ο και 12ο αιώνα, το Χάρκοβο το οποίο θεωρείται πρωτεύουσα του ουκρανικού και σοβιετικού κονστρουκτιβισμού.

Πολλά από τα εκθέματα και τα αρχεία μεταφέρονται τώρα στη Λβιβ από το Χάρκοβο, το Κίεβο ή την Οδησσό και στη συνέχεια δυτικότερα – στην Πολωνία, αλλά και στη Δρέσδη της Γερμανίας.