ΜΙΑ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ,ΕΝΑ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΚΑΙ Η ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart, 7/12/21

Στο πρώην καφενείο του μεγάρου Τύπου, στην Alexanderplatz, στο Βερολίνο, αποκαλύφθηκε μετά από 30 σχεδόν χρόνια, μια επιτοίχια τοιχογραφία του καλλιτέχνη Willi Neubert. Το έργο που ονομάζεται “Die Presse als Organizer” δημιουργήθηκε στο διάστημα 1969 – 1973 για λογαριασμό του μεγάρου Τύπου του Βερολίνου, το οποίο εκείνη την εποχή βρισκόταν ακόμα στο κτιριακό συγκρότημα στην Alexanderplatz.

Η τοιχογραφία θεωρείται ότι είναι ένα “από τα εξαιρετικά έργα τέχνης που σχετίζονται με τα κτίρια στην πρώην  Λαϊκή Δηοκρατία της Γερμανίας (ΛΔΓ). Οι δημιουργοί τους, οι βραβευμένοι “κρατικοί καλλιτέχνες” Walter Womacka και Willi Neubert, είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τις καλές τέχνες της ΛΔΓ της δεκαετίας του 1960 και των αρχών της δεκαετίας του 1970. επηρέασε σημαντικά την ιστορία της τέχνης στην οικοδόμηση στη ΛΔΓ. Τα γλυπτά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της εικαστικής σύλληψης για την Alexanderplatz, στην έκθεση του Κρατικού Γραφείου Μνημείων του Βερολίνου από το 2013.”

Οι εργασίες αποκατάστασης του έργου άρχισαν το 2015, με αφορμή τις μελέτες επανασχεδιασμού της Alexanderplatz και με βάση την προηγούμενη έκθεση του Κρατικού Γραφείου Μνημείων, αποφασίστηκε να τεθεί ολόκληρη η κτιριακή μονάδα, συμπεριλαμβανομένου του έργου τέχνης, υπό προστασία του Μνημείου. Μέρος των ανακαινίσεων ήταν και η λεπτομερής αποκατάσταση της τοιχογραφίας, η οποία τώρα επιτέλους αποκαλύφθηκε ξανά στο πλήρες μεγαλείο της. Οι αναπαραστάσεις μήκους 76 μέτρων και ύψους 3,50 μέτρων βρίσκονται σε δημόσια θέα και, εκτός από  τεχνικές διαδικασίες σύνταξης, μπορεί κανείς να δει πορτρέτο του Καρλ Μαρξ και δημοσιογράφους με έντυπα προϊόντα στα χέρια τους.

Το 2016 η εταιρεία ακινήτων  Tishman Speyer αγόρασε το κτίριο και ξεκίνησε εκτεταμένες ανακαινίσεις, οι οποίες συνεχίστηκαν μετά την πώλησή του στο GEG German Estate Group AG, Φρανκφούρτη. Μετά την ολοκλήρωση, οι χώροι θα ενοικιαστούν ξανά σε εταιρείες και το press café θα λειτουργεί ξανά ως εστιτόριο.