ΕΡΓΟ ΜΕ ΠΡΟΣΟΨΗ ΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΓΚΡΙΤ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΕΙ 60εκ.ΔΟΛΑΡΙΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart 13/1/22

Ο πίνακας του Ρενέ Μαγκρίτ “L’Empire des Lumières”, που βρίσκεται στη συλλογή μίας από τις βελγίδες μούσες του καλλιτέχνη εδώ και 60 χρόνια, πρόκειται να πουληθεί σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s, στις 2 Μαρτίου. Eκτιμάται πως θα αγγίξει τα 45 εκατομμύρια£ (60 εκατομμύρια δολάρια) και θα ξεπεράσει το τρέχον ρεκόρ δημοπρασίας του ζωγράφου ύψους 26,8 εκ. δολαρίων, για το Le Principe du Plaisir (The Pleasure Principle – 1937) από τον Οίκο Sotheby’s, το 2018.

Το L’empire des lumières (1961) απεικονίζει μια φωτισμένη εξωτερική όψη ενός προαστιακού οικιστικού σπιτιού σε σκοτεινή ατμόσφαιρα, εικόνα που φέρνει στο μυαλό τις Βρυξέλλες, την πόλη όπου είχε τη βάση του ο Mαγκρίτ. Ο ίδιος δημιούργησε το έργο αυτό για την Anne-Marie Crowet Gillon, γαλλίδα βαρόνη και κόρη ενός από τους βασικούς «χορηγούς» του, του δικηγόρου Pierre Crowet. Η Gillon, γνώρισε τον καλλιτέχνη σε ηλικία 16 ετών, και συνέχισε να ποζάρει για πολλά από τα έργα του, εμφανιζόμενη αργότερα στον πίνακα του 1950 The Ingnorant Fairy.

Ο πίνακας θα προβληθεί για το κοινό στον Οίκο  Sotheby’s στο Λος Άντζελες αυτόν τον μήνα και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στη Νέα Υόρκη και το Χονγκ Κονγκ  για να καταλήξει στα κεντρικά γραφεία του οίκου. στο Λονδίνο, όπου θα δημοπρατηθεί.