ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ : ΤΑ ΗΡΩΪΚΑ ΧΡΟΝΙΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Η ιστορία της αφαίρεσης στη μεταπολεμική Ελλάδα, παρουσιάζεται μέσα από το έργο 26 ζωγράφων και γλυπτών σημαντικών εκπροσώπων της σύγχρονης τέχνης στην έκθεση «Χωρίς τίτλο ΙΙ. Ελληνική Μεταπολεμική Αφαίρεση: Τα ηρωικά χρόνια»-παραγωγή του MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης .

«Η αφηρημένη ζωγραφική και γλυπτική της πρώτης και δεύτερης μεταπολεμικής δεκαετίας γίνεται ο ουσιαστικός πυρήνας που καθορίζει μια νέα κατεύθυνση στον ελληνικό χώρο», σημειώνουν οι επιμελητές της έκθεσης Θούλη Μισιρλόγλου και Γιάννης Μπόλης. «Αυτή δεν αφορά μόνο έναν επανακαθορισμό μορφολογικών και φορμαλιστικών κριτηρίων, δεν διευρύνει απλώς τη διερεύνηση των ορίων της εικαστικής γλώσσας, αλλά έρχεται σε κρίσιμη αντιπαράθεση με την κυρίαρχη αισθητική και ιδεολογία. Για το λόγο αυτό, ξεπερνά τα στενά όρια της ανεικονικότητας και της εικόνας και γίνεται η γέφυρα που οδηγεί σε νέες αναζητήσεις: αυτές που δεν είχαν να κάνουν μόνο με την αυτονόμηση της καλλιτεχνικής πράξης, αλλά και τη σύνδεσή της με την κοινωνία, την πολιτική, την κριτική και τον ανθρωπισμό».

Η ιστορία του καλλιτεχνικού ρεύματος καταγράφει τη μετάβαση από το γνωστό στο άγνωστο και από τη ρεαλιστική περιγραφή στην ελεύθερη υποκειμενική διατύπωση. Τα «ηρωικά χρόνια» της ελληνικής αφαίρεσης αποτελούν το σημείο εκκίνησης της μετατόπισης από τον αστερισμό της «ελληνικότητας» στον αστερισμό της πρωτοπορίας με το έργο των Ελλήνων να παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο. Πολλοί από αυτούς εκπατρίστηκαν στη Ρώμη, στο Παρίσι ή και αλλού, και με την ανανεωτική τους ορμή, που αντιμάχεται παραδοσιακές συμβάσεις και όρια, ολοκληρώνονται τα έργα και οι προσωπικότητές τους. Η ελληνική τέχνη βρίσκεται για πρώτη φορά τόσο κοντά με την ευρωπαϊκή ενώ η δημιουργία τους μορφοποιείται μέσα από πολλαπλές επιρροές, συναντήσεις και γόνιμες αφομοιώσεις των διδαγμάτων του μοντερνισμού και των σύγχρονών τους καλλιτεχνικών αναζητήσεων, αλλά και μέσα από τη συστηματική χρήση υλικών και νέων τεχνικών.

Η έκθεση «Χωρίς τίτλο ΙΙ. Ελληνική Μεταπολεμική Αφαίρεση: Τα ηρωικά χρόνια» στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά περιλαμβάνει έργα των συλλογών του ΜΟΜus, αλλά κυρίως δάνεια από σημαντικά ιδρύματα, όπως η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, η Alpha Bank, το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου, ιδιωτικές συλλογές και αρχειακό υλικό από το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης–iset.

Η έκθεση αποτελεί επίσης τη δεύτερη παραγωγή-αφιέρωμα με θέμα την αφαίρεση από το MOMus, σε συνέχεια της έκθεσης «Χωρίς τίτλο Ι. Ελληνική Μεταπολεμική Αφαίρεση: Επιλογές από τις συλλογές του ΜΟΜus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης» που παρουσιάζεται ήδη στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη από τις 19 Απριλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2019.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:: Αχιλλέας Απέργης, Γιώργος Βακαλό, Γιάννης Γαΐτης, Chryssa (Χρύσα Βαρδέα), Φρόσω Ευθυμιάδη-Μενεγάκη, Γιώργος Ζογγολόπουλος, Βλάσης Κανιάρης, Χρίστος Καράς, Νίκος Κεσσανλής, Αλέκος Κοντόπουλος, Δημήτρης Κοντός, Κώστας Κουλεντιανός, Λάζαρος Λαμέρας, Χρήστος Λεφάκης, Κλέαρχος Λουκόπουλος, Γιάννης Μαλτέζος, Άλεξ Μυλωνά, Κοσμάς Ξενάκης, Χρύσα Ρωμανού, Νίκος Σαχίνης, Γεράσιμος Σκλάβος, Θεόδωρος Στάμος, Γιάννης Σπυρόπουλος, Γιώργος Τούγιας, Κώστας Τσόκλης, Γιάννης Χαΐνης, Σωσώ Χουτοπούλου-Κονταράτου

Επιμέλεια έκθεσης: Θούλη Μισιρλόγλου, Προϊστάμενη Τμήματος Συλλογών MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης & Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Γιάννης Μπόλης, Προϊστάμενος Τμήματος Σύγχρονης Γλυπτικής, MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

MOMus – Μουσείο Άλεξ Μυλωνά – στην Αθήνα έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2019.