ΜΕΓΑΘΗΡΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ZAHA HADID ARCHITECTS

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyte

Το φουτουριστικό πολιτιστικό συγκρότημα βρίσκεται στην Τσανγκσά (Changsha*), πρωτεύουσα της επαρχίας Χουνάν της Κίνας και αποτελεί μέρος ενός τεράστιου σχεδίου υποδομής για την περιοχή, ύψους 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για το Διεθνές Κέντρο Πολιτισμού και Τέχνης Changsha Meixihu, άλλο ένα έργο στην Κίνα του αρχιτεκτονικού γραφείου Zaha Hadid Architects που ολοκληρώθηκε πρόσφατα και το οποίο αποτελεί επίκεντρο  ενός σχεδίου μαζικής αναδιοργάνωσης που ξεκίνησε το 2012 με στόχο τη βελτίωση των υποδομών της ευρύτερης περιοχής.

Κατά μήκος του 1,2 εκατομμυρίου τετραγωνικών μέτρων χώρου στις όχθες της λίμνης Meixi, το πολιτιστικό  κέντρο στεγάζει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης MICA (το οποίο διαθέτει οκτώ αίθουσες, ένα καφέ, χώρο εργαστηρίου και κατάστημα δώρων που βρίσκεται γύρω από ένα τεράστιο κεντρικό αίθριο), θέατρο 1.800 θέσεων με εντυπωσιακό ξύλινο εσωτερικό και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 500 θέσεων για ειδικές παραγωγές (επιδείξεις μόδας και συναυλίες). Ανάμεσα σ΄αυτές τις τρείς βασικές συνιστώσες είναι κι οι εξωτερικοί προαύλιοι χώροι που θα φιλοξενούν τις δικές τους εκδηλώσεις και εκθέσεις.

Σύμφωνα με το στυλ της Zaha Hadid, οι λευκές δομές του κέντρου παίρνουν φουτουριστικές μορφές, με κορδέλες που μοιάζουν τόσο μέσα όσο και έξω και που αντανακλούν τις διαδρομές περιπατητών μέσα στην πανεπιστημιούπολη και στα μονοπάτια πεζοπορίας στο παρακείμενο Νησί του Φεστιβάλ. Κατά μία πιο αφηρημένη άποψη θα μπορούσαν, ακόμη, να αντιπροσωπεύουν τις αρχαίες εμπορικές διαδρομές που διήρχοντο από το Τσανγκσά. Το πολιτιστικό κέντρο συνδέεται και με πιο σύγχρονες διαδρομές, μέσα στην πόλη – με το νέο σύστημα μετρό Changsha, άλλο ένα επίτευγμα του σχεδίου ανάπτυξης της περιοχής.

Τα εγκαίνια του κέντρου έγιναν την περασμένη εβδομάδα. Πρώτη του έκθεση είναι η Folowing Eternity. Οργανώθηκε από τη MOSTE, μια ομάδα καλλιτεχνών και επιστημόνων από το Shenzhen  που χρησιμοποιούν την τεχνολογία, τα ΜΜΕ και την Τέχνη για να εξερευνήσουν και να σχολιάσουν τον σύγχρονο πολιτισμό και την κονωνία.

*Η Changsha είναι η πρωτεύουσα και η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της επαρχίας Hunan στο νότιο κεντρικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Καλύπτει έκταση  11.819 km2  με πληθυσμό 7.432.000 (απογραφή 2015).

Είναι μια πόλη με ιστορία που χρονολογείται από τη δυναστεία Zhou (1046-256 π.Χ.). Σήμερα είναι γνωστή για τη σπάνια συλλογή των ανασκαμμένων τάφων της Δυναστείας των Δυτικών Χαν, γνωστών ως Mawangdui. Είναι επίσης συνδεδεμένη με τον Μάο Τσε Τουνγκ, ο οποίος σπούδασε και έζησε εδώ πριν από την ένταξή του στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας τη δεκαετία του 1920.

Video

Ετικέτες