ΜΕΓΑΛΗ ΦΑΡΑΩΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΑΝΕΔΕΙΞΑΝ ΟΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

KAΪΡΟ – Μεγάλη, αρχαία φαραωνική πόλη που είχε μείνει κρυμμένη για αιώνες έφεραν στο φως οι αρχαιολογικές ανασκαφές στη Δυτική Όχθη του Λούξορ, σε μικρή απόσταση από την Κοιλάδα των Βασιλέων.

Ο Αιγύπτιος αρχαιολόγος Ζάχι Χάουας που επέβλεψε την ανασκαφή δήλωσε ότι η πόλη χτίστηκε πριν από τουλάχιστον 3.400 χρόνια, κατά τη βασιλεία του Αμενχοτέπ (ή Αμένωφις) Γ΄, ενός από τους ισχυρότερους φαραώ της 18ης Δυναστείας. Η ομάδα του Χάουας ξεκίνησε την αναζήτηση ενός ταφικού ναού κοντά στο Λούξορ τον περασμένο Σεπτέμβριο και μετά από μερικές εβδομάδες, οι εργάτες έπεσαν πάνω σε πλίνθινες δομές που εκτείνονταν προς όλες τις κατευθύνσεις. Η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε μια καλοδιατηρημένη πόλη, με σχεδόν ανέπαφους τοίχους και δωμάτια, γεμάτα με καθημερινά εργαλεία, δαχτυλίδια, σκαραβαίους, πολύχρωμα κεραμικά δοχεία και πλίνθους, που έφεραν σφραγίδες με το σύμβολο του Αμενχοτέπ.

“Η «μεγαλύτερη αρχαία πόλη της Αιγύπτου» εκτείνεται δυτικά, προς το χωριό των εργατών Ντέιρ ελ Μεντίνα. Σύμφωνα με τις ιστορικές αναφορές, περιλάμβανε τρία παλάτια του Αμενχοτέπ Γ΄ και το διοικητικό και βιομηχανικό κέντρο της αυτοκρατορίας του”, ανέφερε ο Χάουας στην ανακοίνωσή του. “Εξακολουθούσε να κατοικείται μέχρι και πριν από 3.000 χρόνια, επί βασιλείας του Τουταγχαμών.”

Σαν μια αρχαία αιγυπτιακή Πομπηία

«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ανακάλυψη», σχολίασε ο Πίτερ Λακοβάρα – διευθυντής του αμερικανικού Ταμείου Αρχαίας Αιγυπτιακής Κληρονομιάς και Αρχαιολογίας. Η κατάσταση στην οποία βρέθηκε η πόλη και ο μεγάλος αριθμός των αντικειμένων παραπέμπουν σε μια αρχαία αιγυπτιακή Πομπηία και δείχνουν πόσο κρίσιμο είναι να διαφυλαχθεί η περιοχή αυτή ως αρχαιολογικό πάρκο». Ο Λακοβάρα εργάζεται εδώ και 10 χρόνια στην ανασκαφή του ανακτόρου Μαλκάτα, αλλά δεν συμμετείχε στην ομάδα του Χάουας.

Η Μπέτσι Μπράιαν, καθηγήτρια Αιγυπτιολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, ειδική στην εποχή του Αμενχοτέπ Γ΄, είπε ότι στην περιοχή βρέθηκαν πολλοί φούρνοι και καμίνια για την παρασκευή γυαλιού και κεραμικών, καθώς και θραύσματα από αμέτρητα αγάλματα. «Η ανακάλυψη αυτής της χαμένης πόλης είναι η δεύτερη σημαντικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη μετά τον τάφο του Τουταγχαμών», εκτίμησε.