ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΤΗΣ YAYOI KUSAMA ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Η έκθεση της Ιαπωνέζας αβαν-γκαρντ Yayoi Kusama στο Gropius Bau του Βερολίνου αναβλήθηκε για τον Μάρτιο του 2021. Είναι η πρώτη ολοκληρωμένη αναδρομική έκθεση που σχεδιάζεται στη Γερμανία για το έργο της Yayoi Kusama και θα πραγματοποιηθεί στο Gropius Bau την άνοιξη του 2021 λόγω των προγραμματισμένων αλλαγών λειτουργίας του χώρου που απαιτούνται από την παγκόσμια πανδημία COVID-19.

Σε έκταση περίπου 3000μ², η έκθεση θα προσφέρει μια επισκόπηση των κεντρικών δημιουργικών περιόδων της Kusama τα τελευταία 80 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων αρκετών νέων έργων της, καθώς και ενός πρόσφατα Infinity Mirror Room.

Η αναδρομική προοπτική θα επικεντρωθεί κυρίως στην ανίχνευση της ανάπτυξης της δημιουργικής περιόδου της Kusama από τους πρώτους πίνακες της και τα συσσωρευτικά γλυπτά της στα συναρπαστικά περιβάλλοντά της, καθώς και στην εξερεύνηση της λιγότερο γνωστής καλλιτεχνικής δραστηριότητας της στη Γερμανία και την Ευρώπη. Από τη δεκαετία του 1960, η καλλιτέχνης έχει επιδοθεί στην οργάνωση εκθέσεων εκτός του πρώην κέντρου της ζωής της, τη Νέα Υόρκη, και την προβολή της δουλειάς της στον ευρωπαϊκό χώρο. Αυτό έφερε επίσης στο προσκήνιο τον ρόλο της Kusama ως πρωτοπόρου της προσωπικής επωνυμίας, η οποία από την αρχή της οργάνωσε σκόπιμα και εμπορεύτηκε η ίδια το δικό της καλλιτεχνικό προσωπικό και πολυτομεακό έργο.

Οι ανακατασκευές που θα γίνουν στο πλαίσιο της έκθεσης θα επιτρέψουν στους θεατές να βιώσουν τον πρωτοποριακό χαρακτήρα των μορφών και καλλιτεχνικών θεμάτων, καθιστώντας προσβάσιμες τις πρώτες εκθέσεις της Kusama στη Γερμανία και την Ευρώπη, τη δεκαετία του 1960 και τις ατομικές εκθέσεις στις ΗΠΑ και την Ασία από τη δεκαετία του 1950 έως τη δεκαετία του 1980.

Την έκθεση επιμελείται η Stephanie Rosenthal (Gropius Bau) σε στενή συνεργασία με την καλλιτέχνη και το στούντιο της.

 

 

https://www.berlinerfestspiele.de/de/gropiusbau/start.html