ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΝΣΕΡΤΑ ΤΟΥ ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΥ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Το Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ 2019, μια μεγάλη γιορτή για τον «βασιλιά των οργάνων», κορυφώνεται με μια μεγάλη συναυλία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου στις 20:00 με ελεύθερη είσοδο.

Στην κεντρική συναυλία του Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν τρία από τα δημοφιλέστερα κοντσέρτα για πιάνο και ορχήστρα του ρομαντισμού (1ο Τσαϊκόφσκι, 2ο Ραχμάνινοφ, 1ο Μπραμς) σε ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα. Τη μουσική διεύθυνση έχει αναλάβει ο Αυστραλός αρχιμουσικός Ντάνιελ Σμιθ. To Φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης.

Λίγα έργα από την κλασική μουσική έχουν διεισδύσει σε διαφορετικές όψεις της λαϊκής κουλτούρας (από τον κινηματογράφο έως τους ήχους κλήσης για κινητά) όσο το πρώτο κονσέρτο για πιάνο του Τσαϊκόφσκι και το δεύτερο του Ραχμάνινοφ. Ο λόγος πρέπει να αναζητηθεί στον μελωδικό πλούτο των κονσέρτων αυτών, όσο και στην αμεσότητα της πλατιάς εκφραστικής τους παλέτας.

Έπος, δράμα, λυρικότητα, μελαγχολία εναλλάσσονται αναμοχλεύοντας τον ανθρώπινο συναισθηματικό πλούτο. Χωρίς να υστερεί σε εκφραστικότητα το πρώτο κονσέρτο του Μπραμς, στοχαστικό και βαθύτατα λυρικό, συνδράμει στην βύθιση στον φαντασιακό κόσμο του ρομαντισμού.

Πρόγραμμα:

Μουσική διεύθυνση: Ντάνιελ Σμιθ

Σεργκέι Ραχμάνινοφ Κοντσέρτο αρ. 2 σε ντο ελάσσονα, έργο 18

Σολίστ Κάρολος Ζουγανέλης

Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι Κοντσέρτο αρ. 1 σε σι ύφεση ελάσσονα, έργο 23

Σολίστ Στέφανος Θωμόπουλος

Γιοχάννες Μπραμς  Κοντσέρτο αρ. 1 σε ρε ελάσσονα, έργο 15

Σολίστ Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης

Με την Ορχήστρα της ΕΛΣ

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Είσοδος ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας τα οποία θα διανέμονται δύο ώρες πριν την έναρξη από τα Ταμεία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής