ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΤΑΠΙΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΡΑΦΑΗΛ ΣΤΗΝ ΚΑΠΕΛΑ ΣΙΞΤΙΝΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Τις εξαιρετικής τέχνης ταπισερί που δημιούργησε ο Ραφαήλ για το παρεκκλήσι της Kαπέλα Σιξτίνα, στο Βατικανό, μπορεί να θαυμάσουν, αυτό το Σαββατοκύριακο, οι επισκέπτες της Ρώμης, όπου οι συνολικά 12 υπάρχουσες εκτίθονται στο διάσημο παρεκκλήσι, έως και την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της έκθεσης που οργανώθηκε για μια εβδομάδα με αφορμή την επέτειο των 500 χρόνων από το θάνατο του καλλιτέχνη.

«Θέλαμε για τον εορτασμό των 500 χρόνων  να δώσουμε την ευκαιρία να μοιραστούμε μαζί την ομορφιά που αντιπροσωπεύουν οι ταπισερί σε αυτό το πανέμορφο, καθολικό τόπο που είναι το παρεκκλήσι της Σιστίνας», δήλωσε η διευθύντρια των μουσείων του Βατικανού, Barbara Jatta.

Οι επιτοίχιοι τάπητες είχαν υφανθεί στις Βρυξέλλες, στο διάσημο εργαστήριο του Πίτερ φαν Έλστ, με βάση τα σχέδια που είχε κάνει ο Ραφαήλ ο οποίος τις είχε εμπνευστεί ειδικά για το περεκλήσι της Καπέλα Σιξτίνα. Αναπαριστούν σκηνές από τις Πράξεις των Αποστόλων, όπως ο «λιθοβολισμός του Αγίου Στεφάνου» και «το εν Αθήναις κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου».  Οι 12 ταπισερί έχουν υφανθεί από μετάξι, μαλλί και ασημένια κλωστή, ενώ η συντήρηση και αποκατάστασή τους από τα συνεργεία ειδικών του Βατικανού ήταν δύσκολη και διήρκεσε μία 10ετία.

 

Περισσότερα για την επέτειο:

ΡΑΦΑΗΛ ΣΕ ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ & ΛΟΝΔΙΝΟ

 

Video