ΜΕ ΤΣΒΕΤΑΓΙΕΒΑ ΚΑΙ ΤΣΕΧΩΦ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

1/9/21

Με τους ρώσους συγγραφείς Mαρίνα Τσβετάγιεβα και Άντον Τσέχωφ ξεκινά την καλλιτεχνική του διεύθυνση, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καρατζάς, στο θέατρο «Προσκήνιο». Με στόχο να καταστεί ο χώρος αυτός ένα κέντρο έρευνας πάνω στο θέατρο ο σκηνοθέτης και οι συνεργάτες του δίνουν προτεραιότητα στην «τραγωδία δωματίου», τη μελέτη του κλασικού ρεπερτορίου, την ανάδειξη της σύγχρονης δραματουργίας και των νέων δημιουργών.

Έναρξη της σεζόν 2021-2022 θα γίνει με το ποίημα «Φαίδρα» της Μαρίνας Τσβετάγιεβα, σε μετάφραση Χρήστου Χρυσόπουλου και διασκευή της Θεοδώρας Καπράλου Oκτώβριος – Απρίλιος). «Πρόκειται για μια μεταγραφή του γνωστού μύθου του Ιππόλυτου και της Φαίδρας που εμβαθύνει στις πιο κρυφές πτυχές του έρωτα και αποτελεί μια αλληγορία για τη χαμένη σχέση μας με τη φύση και το ένστικτο. Ένα κρίσιμο παιχνίδι παρέκκλισης από το ανθρώπινο και μια επανεξέταση της σχέσης μας με το σώμα, της σχέσης μας με το ζωώδες»-σύμφωνα με την ανακοίνωση του θεάτρου.

Ακολουθεί το έργο του Τσέχωφ «Ο Θείος Βάνιας»  σε μετάφραση της Χρύσας Προκοπάκη -μια εκδοχή δωματίου, μια μελέτη της αλληλεξάρτησης των ηρώων και της αναγκαστικής τους συνύπαρξης σε ένα τραπέζι πρωινού (Ιανουάριος –Απρίλιος). Και οι δύο παραστάσεις θα συνυπάρχουν στο ρεπερτόριο στην εκ νέου διαμορφωμένη σκηνή του Προσκηνίου.

Το θέατρο «Προσκήνιο» εγκαινιάζει από αυτή τη χρονιά την πρόσκληση καλλιτεχνών και προσκαλεί τη Γεωργία Μαυραγάνη, μια δημιουργό που έχει διαμορφώσει ένα πολύ προσωπικό τρόπο σκηνικής αφήγησης και η οποία θα παρουσιάσει την παράσταση «Ο Λόγος – Ένας θρύλος, σήμερα» (Απρίλιος-Μάϊος). Αντικείμενο της μελέτης της θα είναι «Ο Λόγος» του Kaj Munk, ένα άγνωστο θεατρικό έργο, που γυρίστηκε ταινία το 1958 από τον Καρλ Τέοντορ Ντράγιερ και θα παρουσιαστεί πρώτη φορά από σκηνής στην Ελλάδα. Θέμα του έργου –  η Πίστη.

Τέλος, το Θέατρο «Προσκήνιο» και οι Εκδόσεις Νεφέλη ξεκινούν μια νέα συνεργασία με στόχο να φέρουν το αναγνωστικό κοινό πιο κοντά στο θέατρο και τους θεατρόφιλους πιο κοντά στις θεατρικές εκδόσεις, σε μια προσπάθεια ν’ ανοίξουν περισσότερα κανάλια επικοινωνίας και να ενισχύσουν το βιβλίο και το θέατρο, αντίστοιχα.

Περισσότερα για το Προσκήνιο, τις δραστηριότητές του και τους συνεργάτες του για την περίοδο 2021-22 εδώ.