ΜΕ ΤΣΑΪΚΟΦΣΚΙ & ΡΙΜΣΚΙ-ΚΟΡΣΑΚΟΦ Η ΚΟΘ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

22/6/22

Με τον σουηδό βιολονίστα Daniel Lozakovich, το νεαρό βιρτουόζο που έχει αποσπάσει την προσοχή του διεθνούς κοινού με την δεξιοτεχνία του και τους ειδικούς να τον συγκρίνουν με μυθικές μορφές του παρελθόντος, όπως τους Christian Ferras και Jascha Heifetz, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2022 στο Ηρώδειο, στις 24 Ιουνίου.

Ο Daniel Lozakovich ερμηνεύει το ‘Κοντσέρτο για βιολί’ του Τσαϊκόφσκι, που συναρπάζει με το σπάνιο μελωδικό του πλούτο και τις συνεχείς εναλλαγές εικόνων και συναισθημάτων. Ο Τσαϊκόφσκι θέλησε να μεταδώσει με αυτό το κοντσέρτο όλη την ομορφιά της μουσικής και να περιγράψει την εσωτερική του πάλη, σε μια περίοδο που η αγωνία και η απελπισία εναλλάσσονταν με τον έρωτα και τη χαρά της δημιουργίας.

Το πρόγραμμα ξεκινά με το ‘Λυρικό Ιντερμέτζο’ του έλληνα συνθέτη Γεώργιου Αξιώτη και ολοκληρώνεται με τη συμφωνική σουίτα ‘Σεχραζάτ’, βασισμένη στη διάσημη αραβική συλλογή παραμυθιών ‘Χίλιες και μια Νύχτες’. Ο Ρίμσκι-Κόρσακοφ ενσωματώνει ανατολίτικα στοιχεία στη μουσική του και με μία πολύχρωμη ενορχήστρωση μεταδίδει την παραμυθένια ατμόσφαιρα μερικών εκ των γνωστών ιστοριών της Σεχραζάρ, που διατηρούσαν αμείωτο το ενδιαφέρον του Σουλτάνου Σαχριάρ και την κρατούσαν στη ζωή.

Την Κ.Ο.Θ. διευθύνει η καλλιτεχνική της διευθύντρια της ορχήστρας Ζωή Τσόκανου.

Πρόγραμμα:

Γεώργιος Αξιώτης (1875-1924): Λυρικό ιντερμέτζο (Μουσικολογική επιμέλεια: Βύρων Φιδετζής)

Pyotr Ilyich Tchaikovsky (1840-1893): Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε ρε μείζονα, έργο 35

Nikolai Rimsky-Korsakov (1844-1908): «Σεχραζάντ», συμφωνική σουίτα, έργο 35