ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΤΟ ΕΜΣΤ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: Ελένη Γαλάνη, 5/4/22

Η συνέντευξη της 5ης Απριλίου ήταν προγραμματισμένη για τις 12.00. Άρχισε στις 12.45. Θέμα, κυρίαρχο, το πρόγραμμα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης μετά το διορισμό της νέας του διευθύντριας Κατερίνας Γρέγου στη θέση της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του μουσείου. Παρά το τεράστιο ενδιαφέρον το πρόγραμμα παρουσιάστηκε τελευταίο στις 13.45.

Μετά από μια κουραστική παρέλαση στελεχών – πρόεδρος του ΔΣ, υφυπουργός Πολιτισμού, η διευθύντρια οικονομικών του ΕΜΣΤ – ανέβηκε στο βάθρο η νέα καλιτεχνική διευθύντρια του μουσείου Κατερίνα Γρέγου και μας παρουσίασε μια μεγάλη ανάλυση για τους σκοπούς και την πολιτική του ΕΜΣΤ, όπου μεταξύ άλλων μάθαμε ότι το ΕΜΣΤ θα αναλάβει πλήρως τον ρόλο του ως ο κατεξοχήν εθνικός φορέας υποστήριξης των καλλιτεχνών και γενικότερα των επαγγελματιών του πεδίου της τέχνης.

Αφήνοντας, σκόπιμα, για το τέλος την αναφορά στο πρόγραμμα που όλοι περιμέναμε, διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν τίποτ’ άλλο ο θησαυρός πέρα από ένα πρόγραμμα ατομικών κυρίως εκθέσεων που αρχίζει στα μέσα Ιουνίου και λήγει στο τέλος Οκτωβρίου που θα απορροφήσουν προϋπολογισμό ύψους 9.204.854 €, ένα ποσό απαραίτητο για την ολική επανεκκίνηση του φορέα.

Το πολυαναμενόμενο άνοιγμα θα γίνει μια έκθεση υπό τον τίτλο «Statecraft. Διαμορφώνοντας το Κράτος», σε επιμέλεια της ίδιας της καλλιτεχνικής διευθύντριας Κατερίνας Γρέγου. Η έκθεση «εξετάζει τους μηχανισμούς κατασκευής, τη δομή́ και την ιδεολογική ρητορική που ενέχει το οικοδόμημα του έθνους και του κράτους»- είπε, μεταξύ άλλων, η νέα διευθύντρια. Συμμετέχουν καλλιτέχνες από την Ελλάδα αλλά και από την Ευρώπη, κυρίως την Ανατολική Ευρώπη: Bani Abidi, Ewa Axelrad, Μαρία Βαρελά, Βαγγέλης Βλάχος, Ειρήνη Βουρλούμη, Loulou Cherinet, Liu Chuang, Γιώργος Γύζης, Köken Ergun, Katya Ev, Marta Górnicka, Ivan Grubanov, Lise Harlev, Femke Herregraven, Ελένη Καμμά, Thomas Kilpper, Szabolcs KissPál, Πάνος Κοκκινιάς, Stéphanie Lagarde, Langlands & Bell, Ella Littwitz, Thomas Locher, Cristina Lucas, Tanja Muravskaja, Marina Naprushkina, Kristina Norman, Daniela Ortiz, Trevor Paglen, Αντώνης Πίττας, Zanny Begg & Oliver Ressler, Jaanus Samma, Larissa Sansour, Jonas Staal, Αναστάσης Στρατάκης, Sasha Stresna, Αλέξης Φιδετζής.

Ακολουθούν οι ατομικές, εκθέσεις:

  • Ειρήνη Βουρλούμη: Στον ίδιο χώρο/ Ένας φωτογραφικός διάλογος με τον ζωγράφο Ανδρέα Βουρλούμη Επιμέλεια: Σταμάτης Σχιζάκης 17.06–30.10.2022
  • Αντώνης Πίττας: jaune, geel, gelb, yellow / Πράξεις μοντερνισμού με τον Αντώνη Πίττα και τον Theo van Doesburg. /Παρέμβαση στη συλλογή του EMΣΤ (2ος όροφος), Επιμέλεια: Δάφνη Βιτάλη, 17.06–30.10.2022
  • Jennifer Nelson: Απόβλητα (Κληρονομιά) Μια δημόσια πραγμάτευση του απωθημένου/Artist at Work / Πρότζεκτ εν εξελίξει, Μάρτιος–Σεπτέμβριος 2022
  • Δημήτρης Τσουμπλέκας: Αμαζόνιος We are sailing with a corpse in the cargo /ΕΜΣΤ Extra Muro 05.05–03.07.2022
  • Stephan Goldrajch: Arbre à Palabres (Το Δέντρο της πλατείας) Φουαγιέ ΕΜΣΤ. Το Arbres à Palabres (Το Δέντρο της πλατείας) του Stephan Goldrajch είναι ένα δέντρο φτιαγμένο από κομμάτια πλεκτών, υφαντών και κεντημάτων, από νήματα πολύχρωμα και κουρέλια σε ποικίλα μοτίβα και συνθέσεις. Το έχουν δημιουργήσει άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών και κοινωνικών ομάδων που ζουν ή εργάζονται στις γειτονιές γύρω από το Μουσείο, αλλά και ένοικοι σε οίκους ευγηρίας ή πρόσφυγες σε παρακείμενες δομές. 15.12.2021–31.05.2022
  • Lawrence Abu Hamdan: Ηχητικός ντετέκτιβ Αμφιθέατρο ημιορόφου, 17.06–30.10.2022

Στην ιδιαίτερα φλύαρη, γι’ αυτό και κουραστική συνέντευξη Τύπου: πολύς λόγος-μονόλογος ουσιαστικά- έγινε για τη γεωπολιτική και γεωγραφική θέση της Ελλάδας στη νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης (βλέπε Βαλκάνια), τη γειτνίασή της με την ανατολική πλευρά της Μεσογείου και τους λαούς της, τις αλληλεπιδράσεις στην πορεία των αιώνων και τις αφηγήσεις που προκύπτουν από τη θέση τους και τη σχέση τους, ζητήματα στα οποία πρέπει να ανατρέξουμε και να αναζητήσουμε, γι’ αυτό και στρέφουμε όλη μας τη δράση, κυρίως τη συλλεκτική πολιτική του ΕΜΣΤ, προς τη Μέση Ανατολή, κατά κύριο λόγο, και λιγότερο προς τη βόρειο Αφρική.

Η Κατερίνα Γρέγου ήταν σαφής και για την εμπέδωση του θέματος μας παρουσίασε χάρτη με τις χώρες της Μεσογείου και γράφημα με κόκκινο το σημείο δράσης του ΕΜΣΤ ανατολικά της Μεσογείου κάπου εκεί γύρω από την πολύπαθη κι άλλοτε πολύβουη Βηρυττό.

“Η πολιτική της συλλογής, θα εστιάζει στο εξής περισσότερο σε πιο λεπτομερείς θεματικές και σε πιο συγκεκριμένα γεωγραφικά και πολιτιστικά σημεία έρευνας που σχετίζονται με τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας” –είπε η Κατερίνα Γρέγου. “Η στρατηγική θέση της Ελλάδας στη νοτιοανατολική άκρη της Ευρώπης, στα σύνορά της με την Τουρκία και τα Βαλκάνια, πολύ κοντά στη Μέση Ανατολή και με ένα μέτωπο στραμμένο προς τη Βόρεια Αφρική, είναι μια θέση πλούσια σε αφηγηματικές δυνατότητες, γειωμένη στην πλούσια πολυπολιτισμική, ιστορική και κοινωνικοπολιτική δυναμική της Μεσογείου, της Νότιας Ευρώπης και της περιοχής που κάποτε αποκαλούνταν Λεβάντε. Το ΕΜΣΤ διαθέτει επομένως μια σειρά από μοναδικά πλεονεκτήματα, τα οποία του επιτρέπουν να γίνει ένα κορυφαίο μουσείο για την περιοχή, ικανό να πραγματευτεί την πλούσια ιστορία της, να αναδείξει το δυναμικό περιφερειακό της παρόν και να δώσει προτεραιότητα σε καλλιτέχνες της Μεσογείου και του Παγκόσμιου Νότου πολλοί από τους οποίους είναι στραμμένοι σε κοινωνικοπολιτικά ζητήματα που σχετίζονται με τις αλλεπάλληλες κρίσεις.

Στη συνέντευξη διευκρινίστηκε ότι καταργείται οριστικά η δωρεάν παροχή έργων ελλήνων καλλιτεχνών για τον εμλπουτισμό της συλλογής και ότι στο εξής για κάθε έργο που θα ζητείται για τις ανάγκες των εκθέσεων θα προβλέπεται αμοιβή.

ΕΚΔΟΣΗ ΠΕΡIΟΔΙΚΟΥ

Το ΕΜΣΤ προχωρά στην έκδοση του ψηφιακού περιοδικού πολιτισμικής θεωρίας και κριτικής «Το χταπόδι». Το περιοδικό θα είναι εξαμηνιαίο, δίγλωσσο και θα φιλοξενεί πρωτότυπα κείμενα από έ́λληνες και διεθνείς συγγραφείς. Το περιοδικό θα είναι πολυμεσικό και θα περιλαμβάνει κείμενα θεωρίας, ιστορίας και πολιτισμικής κριτικής αλλά και πρωτότυπο οπτικό και ηχητικό υλικό, ενώ επίσης θα αντλεί υλικό και από το πλούσιο, ανέκδοτο αρχείο του ΕΜΣΤ. Το περιοδικό θα διοργανώνει τακτές ημερίδες, ανοιχτές στο κοινό, οι οποίες θα τροφοδοτούν την ύλη του και θα αποτελούν μέρος του δημόσιου προγράμματος.

 

*Από τα 9.204.854 € που εγκρίθηκαν, τα 5.204.500 € προέρχονται από τα ταμειακά διαθέσιμα των προηγούμενων ετών, τα οποία, παρόλες τις ανάγκες του Μουσείου, δεν είχαν δαπανηθεί.