ΜΕ “ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑΤΑ” ΑΠΟ ΤΗ 59η ΜΠΙΕΝΝΑΛΕ ΤΕΧΝΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart, 20/4/22

Μετά από τρια χρόνια πανδημίας ανοίγει η 59η Μπιεννάλε Τεχνών της Βενετίας (23 Απριλίου έως τις 27 Νοεμβρίου 2022) και από σήμερα αρχίζουν τα προεγκαίνια (20, 21 και 22/4) με τη διεθνή συνέντευξη Τύπου, στις 11 π.μ. Η φετεινή Μπιεννάλε με θέμα “Milk of Dreams” οργανώνεται σε επιμέλεια της Cecilia Alemani η οποία σε δηλώσεις της αναφέρει: «ως η πρώτη Ιταλίδα που κατέχει αυτή τη θέση, σκοπεύω να δώσω φωνή σε καλλιτέχνες να δημιουργήσουν μοναδικά έργα που αντικατοπτρίζουν τα οράματά τους και την κοινωνία μας».

Η έκθεση περιλαμβάνει  80 εθνικές συμμετοχές στα ιστορικά Περίπτερα στα Τζιαρνίνι, το Aρσενάλ και στο κέντρο της πόλης της Βενετίας. Πέντε χώρες συμμετέχουν για πρώτη φορά στη Μπιεννάλε Τεχνών – Δημοκρατία του Καμερούν, Ναμίμπια, Νεπάλ, Σουλτανάτο του Ομάν και Ουγκάντα – ενώ για πρώτη φορά παίρνουν μέρος με δικό τους περίπτερο  η Δημοκρατία του Καζακστάν, η Δημοκρατία της Κιργιζίας και η Δημοκρατία του Ουζμπεκιστάν.

Η έκθεση εκτυλίσσεται στο κεντρικό περίπτερο των Τζιαρντίνι και στο Corderie, Artiglierie και στους εξωτερικούς χώρους των Gaggiandre και Giardino delle Vergini στο συγκρότημα Aρσενάλ. Η “Milk of Dreams” περιλαμβάνει επίσης πάνω από διακόσιους καλλιτέχνες από 58 χώρες οι περισσότεροι από τους οποίους δεν έχουν βρεθεί στη Μπιεννάλε ποτέ μέχρι τώρα. Για πρώτη φορά στα 127 χρόνια ιστορίας της, η μεγαλύτερη διεθνής έκθεση τεχνών του κόσμου θα παρουσιάσει:

– μια πλειοψηφία γυναικών και καλλιτεχνών που δεν συμμορφώνονται με το φύλο – επιλογή που αντικατοπτρίζει μια διεθνή σκηνή τέχνης γεμάτη δημιουργικές ζυμώσεις με στόχο να επανεξετάσει την κεντρική θέση του ανθρώπου στην ιστορία της τέχνης και του σύγχρονου πολιτισμού.

– σύγχρονα και νέα έργα που σχεδιάστηκαν ειδικά για την Μπιεννάλε Τέχνης και παρουσιάζονται σε διάλογο με ιστορικά έργα από τον 19ο αιώνα και μετά.

 

Περιήγηση στην προετοιμασία της έκθεσης:

https://www.facebook.com/Labiennaledivenezia/videos/663008278117153