ΝΟΜΟΣ ΘΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ Β’ ΠΠ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: Σεργκέϊ Λεσκώβ

ΜΟΣΧΑ – Ο Πρόεδρος Βλαντιμήρ Πούτιν στήριξε, χτες, την πρόταση να ενισχυθούν με νομοθετικά μέσα οι μηχανισμοί που θα υπερασπίζονται την αλήθεια γύρω από τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο και θα αποτρέπουν την παραποίηση της ιστορίας. Παρόμοιοι μηχανισμοί αποφυγής παραποίησης της ιστορίας, όπως ετόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος, υπάρχουν και σε άλλες χώρες και θα πρέπει να θεσπιστούν και στη Ρωσία.

Το θέμα τίθεται πλέον επιτακτικά δεδομένου ότι σε πολλές χώρες της Δύσης, εμφανίζονται όλο και περισσότερα δημοσιεύματα, που εξισώνουν και ταυτίζουν τους Σοβιετικούς στρατιώτες με τους ναζιστές – όπως τόνισε η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για τον Πολιτισμό Ελένα Γιαμπόλσκαγια. Έχουμε το ηθικό δικαίωμα, είπε, απευθυνόμενη στον Πρόεδρο της χώρας, να κάνουμε αυστηρότερη τη νομοθεσία, όταν γίνεται λόγος για τη σπίλωση της ιστορικής μας μνήμης.

Θεωρώ ότι πρέπει να ψηφιστεί Νόμος «Περί προστασίας της μνήμης της Νίκης του Σοβιετικού λαού κατά τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο», ένα Νόμος που θα απαγορεύει τη δημόσια έκφραση απόψεων που θα ταυτίζουν τους στόχους, τις αποφάσεις και τις ενέργειες της σοβιετικής ηγεσίας, των επικεφαλής του στρατεύματος και  όλων των στρατιωτικών με τους στόχους, τις αποφάσεις και τις ενέργειες της ναζιστικής ηγεσίας, των επικεφαλής του στρατεύματος και των στρατιωτικών κατά τη διάρκεια του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου. Παρόμοιες εκτιμήσεις, κατά τη γνώμη μου, συνέχισε η Ρωσίδα κοινοβουλευτικός, είναι από ηθικής απόψεως απολύτως απαράδεκτες. Πρέπει να βάλουμε φρένο στην προσβολή της μνήμης των προγόνων μας. Όπως έλεγε και ο Λέων Τολστόι, “πληρώσαμε πολύ ακριβά για το δικαίωμα να μπορούμε να κοιτάμε απλά και κατευθείαν την αλήθεια.” Αυτό το δικαίωμα δεν θα το χάσουμε με τίποτα.

Ο Πρόεδρος Πούτιν της απάντησε ότι συμφωνεί μαζί της. Υπογράμμισε ότι χρειάζεται προσοχή, αλλά ο Νόμος αυτός θα πρέπει να ψηφιστεί. Εάν σε ορισμένες χώρες ακόμα και η άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων προβλέπει ποινική ευθύνη, τότε είναι αυτονόητο ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα πρέπει όντως να προβλεφθούν μηχανισμοί, οι οποίοι θα υπερασπίζονται την αλήθεια για το πρόσφατο και το πολύ πρόσφατο παρελθόν μας, κατέληξε ο Πρόεδρος Πούτιν.

 

Με πληροφορίες από :1ο Κανάλι Ρωσικής ΤΒ,  εφημερίδα “Izvestia”, ιστότοπος “Profile.ru”