ΜΕ ΝΕΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΤΙΡΙΟ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΤΟ KUNSTHAUS TΗΣ ΖΥΡΙΧΗΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart

ΖΥΡΙΧΗ – Ο ασβεστόλιθος Jura περιβάλει τους εσωτερικούς χώρους της πολυαναμενόμενης επέκτασης για το μουσείο Kunsthaus της Ζυρίχης και παραπέμπει στα δομικά υλικά σχολείου του 19ου αιώνα στα βόρεια της πόλης καθώς και των άλλων κτισμάτων της παλιάς πόλης.. Το νέο κτίριο σχεδιάστηκε από το στούντιο David Chipperfield Architects στο Βερολίνο ως ανεξάρτητη δομή, η οποία όμως συνδέεται υπόγεια με το κύριο κτίριο του μουσείου.

Το νέο κτίριο – η επέκταση- βρίσκεται στην πλατεία Heimplatz στην παλιά πόλη της Ζυρίχης, παρέχει περισσότερο χώρο εκθέσεων για το Kunsthaus – καθιστώντας-το το μεγαλύτερο μουσείο τέχνης της χώρας.

Το έργο για την επέκταση του Kunsthaus συγκεντρώνει τις θεμελιώδεις ανησυχίες του σχεδιασμού των μουσείων με τις ευθύνες που δημιουργούνται τόσο από το αστικό πλαίσιο όσο και από τη σχέση με το υπάρχον κτίριο», εξήγησε ο ιδρυτής του στούντιο David Chipperfield. “Ελπίζουμε ότι η ποιότητα της αρχιτεκτονικής, η χωρική, επίσημη και υλική ανάλυσή της θα εγγυηθεί ότι η επέκταση, όπως το αρχικό κτίριο του Karl Moser, να γίνει αναπόσπαστο μέρος της φυσικής, κοινωνικής και πολιτιστικής υποδομής της πόλης της Ζυρίχης.”

Το στούντιο David Chipperfield Architects παρουσίασε για πρώτη φορά το σχέδιο για την επέκταση Kunsthaus το 2009, έχοντας κερδίσει το 2008 τον διαγωνισμό. Θα ανοίξει για το κοινό το 2021, ενώνοντας το κτίριο Pfister (1958), το κτίριο Müller (1976) και το αρχικό κτίριο Moser με το οποίο είναι συνδεδεμένο.

Ο ασβεστόλιθος Jura επιλέχθηκε ως επένδυση της πρόσοψης για να εναρμονίζεται με τα παραδοσιακά δημόσια πέτρινα κτίρια της περιοχής – συμπεριλαμβανομένου του κτηρίου Moser. Η πέτρα είναι τοποθετημένη σε κατακόρυφα πτερύγια τοποθετημένα γύρω από το κτίριο και διακόπτεται μόνο γύρω από τα ανοίγματα των παραθύρων όπου οι πλάκες είναι κατασκευασμένες από χυτή πέτρα – ένας τύπος προκατασκευασμένου σκυροδέματος σχεδιασμένου να μοιάζει με φυσική πέτρα.

Στο εσωτερικό, υποδέχεται τους επισκέπτες ένα μεγάλο φουαγιέ στο ισόγειο που εκτείνεται σε όλο το μήκος του κτηρίου και είναι προσβάσιμο από τρεις εισόδους. Το μήκος του σχηματίζει έναν σύνδεσμο μεταξύ της Heimplatz προς τα νοτιοδυτικά του χώρου με μια νέα περιοχή που μοιάζει με πάρκο στη βόρεια πλευρά, το Garden of Art, η οποία χρησιμοποιείται ως υπαίθριος εκθεσιακός χώρος.

Γύρω από το φουαγιέ αναπτύσσονται το καφέ και το μπαρ, μια αίθουσα εκδηλώσεων, πωλητήριο και υπηρεσίες εκπαίδευσης. Υπάρχει επίσης μια μεγάλη ανοιχτή σκάλα, την οποία το David Chipperfield Architects σχεδίασε ως το επίκεντρο του κτηρίου. Αυτό παρέχει πρόσβαση στις αίθουσες εκθέσεων που βρίσκονται στους δύο επάνω ορόφους και αναμένεται να βοηθήσει στον προσανατολισμό των επισκεπτών.

Οι εκθεσιακοί χώροι των επάνω ορόφων έχουν αναπτυχθεί με μοναδικό μέγεθος, χρωματισμό, προσανατολισμό και φωτισμό έτσι ώστε να προσφέρουν διαφορετικές ατμόσφαιρες. Ωστόσο, ενοποιούνται με φόντο το οπλισμένο σκυρόδεμα που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της επέκτασης. “Το όραμά μας για τη νέα Kunsthaus Zurich ήταν να δημιουργήσουμε ένα προσβάσιμο και κοινωνικό χώρο για να απολαύσουμε την τέχνη κι όχι έναν αποκλειστικό ναό για την τέχνη – ένα μέρος για να πηγαίνουν όλοι”, δήλωσε ο αρχιτέκτονας του έργου Jan Parth.