ΜΕ ΜΑΝΤΑΜΑ ΜΠΑΤΤΕΡΦΛΑΪ ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΕΛΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Έναρξη αύριο 14/10 με τη Μαντάμα Μπαττερφλάι του Τζάκομο Πουτσίνι στην Εθνική Λυρική Σκηνή, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού, σκηνοθεσία Ούγκο ντε Άνα και τρεις υψίφωνους να εναλλάσσονται στο ρόλο του-τις Ερμονέλα Γιάχο, Τσέλια Κοστέα και Κριστίνε Οπολάις. Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε το 2013 στο Ηρώδειο, και τώρα αναβιώνει σε μια νέα εκδοχή προσαρμοσμένη στη σκηνή της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος.

Για την Εθνική Λυρική Σκηνή η Μαντάμα Μπαττερφλάι του Τζάκομο Πουτσίνι αποτελεί ένα έργο ορόσημο, καθώς υπήρξε η πρώτη όπερα που ανέβασε ο νεοϊδρυθείς τότε οργανισμός στις 25 Οκτωβρίου 1940, τρεις μέρες πριν από την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου. Στην ιστορική εκείνη πρεμιέρα, η οποία πραγματοποιήθηκε στην κεντρική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, παρέστη ο γιος του συνθέτη, ο Αντόνιο Πουτσίνι, αλλά και ο Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι, ο οποίος λίγες ώρες αργότερα θα παρέδιδε στην ελληνική κυβέρνηση το ιταλικό τελεσίγραφο πολέμου.

Φέτος, με τη συμπλήρωση των 80 ετών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η Μπαττερφλάι επιστρέφει στο νέο σπίτι της ΕΛΣ, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για να τιμήσει την επέτειο, αλλά και να σημάνει την επανεκκίνηση της ΕΛΣ μεσούσης της πανδημίας σε μια προσπάθεια να δείξει ότι η τέχνη και ο πολιτισμός μπορούν να επιβιώνουν στις πιο δύσκολες συνθήκες.

H υπόθεση αφορά τον μοιραίο έρωτα της δεκαπεντάχρονης γκέισας Τσο-Τσο-Σαν για τον Πίνκερτον, υποπλοίαρχο του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ύστερα από τρία χρόνια απουσίας, ο αξιωματικός επιστρέφει με την Αμερικανίδα σύζυγό του στην Ιαπωνία, μαθαίνοντας ότι έχει αποκτήσει γιο από την Μπαττερφλάι. Εκείνη δέχεται να παραδώσει το παιδί μονάχα στον ίδιο τον Πίνκερτον και στη συνέχεια αυτοκτονεί.

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή παραγωγή με παραδοσιακά γιαπωνέζικα κοστούμια, ενώ τα σκηνικά και οι προβολές εικονοποιούν με εντυπωσιακό τρόπο τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου από τη μια και τον ψυχισμό της ηρωίδας από την άλλη. Τις προβολές υπογράφει ο Σέρτζιο Μετάλλι, ενώ τους φωτισμούς ο Βαλέριο Αλφιέρι.

Εισιτήρια: Τιμές: €15, €20, €30, €35, €42, €50, €55, €70   Φοιτητικό, παιδικό: €12 Περιορισμένης ορατότητας: €10   Προπώληση: nationalopera.gr / ticketservices.gr / tickets.public.gr

——————————

Ø Η ανώτερη πληρότητα των αιθουσών δεν θα υπερβαίνει το 30%.

Ø Η αγορά των εισιτηρίων θα πραγματοποιείται μόνο ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά.

Ø Σε όλους τους χώρους παραστάσεων είναι υποχρεωτική η χρήση (μη ιατρικής) μάσκας κατά την είσοδο, την έξοδο και καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης.

Ø Εκατέρωθεν των θέσεων (μονών ή διπλών) των καθημένων θα υπάρχουν τουλάχιστον δύο κενές θέσεις ή κενός χώρος (π.χ. διάδρομος).

Ø Στην είσοδο, την έξοδο και τα διαλείμματα των παραστάσεων θα αποφεύγεται ο συνωστισμός του κοινού και θα τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις, με τη συνδρομή της ταξιθεσίας.

Ø Θα τηρείται η προβλεπόμενη απόσταση ανάμεσα στη σκηνή / ορχήστρα και τους θεατές.

Ø Όλοι οι χώροι της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ καθαρίζονται και απολυμαίνονται σύμφωνα με τις οδηγίες της Ελληνικής Πολιτείας, με βάση τις οποίες έχει παραμετροποιηθεί και το σύστημα κλιματισμού / εξαερισμού των αιθουσών και των φουαγέ.