ΜΕ ΦΥΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο:anyteart

BENETIΑ – Το πρώτο μεγάλο κινηματογραφικό γεγονός της χρονιάς της πανδημίας, η Μόστρα της Βενετίας ανοίγει αύριο και μάλιστα θα γίνει δια ζώσης με φυσική παρουσία κόσμου και προβολή ταινιών σε μεγάλες οθόνες τοποθετημένες σε υπαίθριες «αίθουσες».

Η μία αίθουσα στήθηκε στα Τζιαρντίνι και η άλλη σ’ έναν χώρο για σκέιτ στο Λίντο. Το επίσημο πρόγραμμα  περιλαμβάνει 50 μόνο ταινίες, για να μπορέσουν να γίνουν περισσότερες επαναλήψεις στις προβολές της καθεμιάς για λιγότερο κόσμο. Οι ξένοι προσκεκλημένοι φυσικά, τόσο οι σταρ, όσο και οι επαγγελματίες, θα είναι πολύ περιορισμένοι.

Την τελετή έναρξης και λήξης του 77 ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 2020, θα παρουσιάσει στη σκηνή της Sala Grande (Palazzo del Cinema στο Lido) η ηθοποιός Anna Foglietta , σε σκηνοθεσία του Alberto Barbera. Στη βραδιά των εγκαινίων (2/9) θα παραστούν και θα συμμετέχουν οκτώ καλλιτεχνικοί διευθυντές των κυριότερων ευρωπαϊκών φεστιβάλ κινηματογράφου. Είναι οι σκηνοθέτες:  Alberto Barbera (Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας), Carlo Chatrian (Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου), Thierry Fremaux (Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών), Lili Hinstin(Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λοκάρνο), Vanja Kaludjercic (Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ρότερνταμ),Karel Och ( Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Karlovy Vary), José Luis Rebordinos (Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαν Σεμπαστιάν), Tricia Tuttle (BFI London Film Festival) οι οποίοι σκοπεύουν σε αυτή την τόσο διαφορετική χρονιά να επιβεβαιώσουν τη σημασία της τέχνης του κινηματογράφου ως ένδειξη αλληλεγγύης προς την παγκόσμια κινηματογραφική βιομηχανία που επλήγει σοβαρά από την πανδημία και προς τους συναδέλφους τους που αναγκάστηκαν να ακυρώσουν ή να αναβάλουν τα φεστιβάλ τους.

Οι οκτώ σκηνοθέτες θα ανέβουν στη σκηνή της Sala Grande και θα διαβάσουν ένα κοινό έγγραφο που επιβεβαιώνει τη θεμελιώδη αξία του κινηματογράφου,  τον ρόλο και τη σημασία των φεστιβάλ στην υποστήριξη και προώθηση του κινηματογράφου από όλους σε όλο τον κόσμο, και ειδικότερα του ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Τα φεστιβάλ θα επαναβεβαιώσουν ότι δεν είναι απλώς προωθητικές βιτρίνες των δημιουργών και των ταινιών, αλλά, όλο και περισσότερο, καθίστανται κέντρα πολιτισμού, τόποι εκπαίδευσης στην υπηρεσία νέων σκηνοθετών, χώροι για τον πολιτιστικό διαφωτισμό του κοινού και για εκπαίδευση στην ομορφιά και στον πλούτο της κινηματογραφικής εμπειρίας των νέων. Ένα μέρος που ενθαρρύνει την έρευνα και τη συζήτηση όπου η δημιουργικότητα και η ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης ενώνονται για να δημιουργήσουν έναν γόνιμο και απαραίτητο διάλογο με το κοινό και την κοινωνία.

Στη φετινή Βενετία, μεταξύ άλλων ταινιών, θα κάνει την πρεμιέρα της και η νέα ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ, η πρώτη αγγλόφωνη, με τίτλο «Human Voice» και πρωταγωνίστρια την Τίλντα Σουίντον. Πρόκεται για μια μεταφορά στην οθόνη της «Ανθρώπινης φωνής» του Κοκτό, που παρακολουθεί μια γυναίκα καθώς μιλά στο τηλέφωνο με τον εραστή της, ο οποίος την εγκαταλείπει.

 

Το πρόγραμμα αναλυτικά εδώ

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΒΕΝΕΤΙΑΣ 2020