MΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ-ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ 2021

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

11/5/21

‘Ενα κατά βάση ελληνικό φεστιβάλ θα δούμε αυτό το καλοκαίρι στην Αθήνα και την Επίδαυρο (6 Ιουνίου -10 Οκτωβρίου 2021) αφού στις πάνω από 80 παραστάσεις προτεραιότητα δίνεται στους έλληνες δημιουργούς.  Η κ. Ευαγγελάτου, καλλιτεχνική διευθύντρια από πέρσι του φεστιβάλ, καλείται να αντιμετωπίσει και αυτή τη χρονιά τις συνθήκες και τα μέτρα κατά της πανδημίας τα οποία παραμένουν απρόβλεπτα και έξω από κάθε προγραμματισμό. Παρουσιάζοντας, σήμερα, διαδικτυακά το πρόγραμμα του Φεστοβάλ Αθηνών-Επιδαύρου 2021 η κ. Ευαγγελάτου είπε ότι οι ελληνικές παραγωγές ξεπερνούν τις 50, οι παραγωγές από το εξωτερικό είναι περίπου 30 και το φεστιβάλ επεκτείνει φέτος τις διεθνείς του συμπαραγωγές με δέκα νέα έργα σε συνεργασία με πολιτιστικούς οργανισμούς από τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Πολωνία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά τα οποία θα κάνουν την πρεμιέρα τους στην Αθήνα και στη συνέχεια θα παρουσιαστούν ως συμπαραγωγές σε σκηνές του εξωτερικού.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260

Οι περισσότερες από τις 80 παραγωγές θα παρουσιαστούν στην Πειραιώς 260 με το πρόγραμμα να επεκτείνεται έως τον Οκτώβριο δεδομένου ότι έχουν συμπεριληφθεί έργα τα οποία είχαν προγραμματιστεί για πέρσι αλλά λόγω των συνθηκών της πανδημίας δεν ανέβηκαν. Το κοινό θα  μπορεί να δει θέατρο, χορό, μουσική, όπερα και εκθέσεις -τον Ιούνιο έως και τον Ιούλιο τις ελληνικές παραγωγές, ενώ το φθινόπωρο κυρίως τις διεθνείς. Ειδικότερα:

Στον τομέα του Θεάτρου, ο Πρόδρομος Τσινικόρης παρουσιάζει το Somewhere beyond the cherry trees, εμπνεόμενος από τον Βυσσινόκηπο του Τσέχοφ, ο Κωνσταντίνος Χατζής συνεχίζει την έρευνά του στο Αρχαίο Δράμα με το έργο Κλυταιμνήστρα, μουσική δωματίου για ένα όργανο, σε μουσική Γιώργου Κουμεντάκη. Με τον Αίαντα του Σοφοκλή, καταπιάνεται και ο Σίμος Κακάλας στον Κήπο της Πειραιώς 260, ο συνθέτης Λευτέρης Βενιάδης γράφει μια Όπερα ποδοσφαίρου, σε σκηνοθεσία της Σοφίας Σιμιτζή, η Σοφία Μαραθάκη σκηνοθετεί «Το δάσος», μια παράσταση με οικολογική στόχευση, η νεαρή Κατερίνα Γιαννοπούλου προτείνει τη «Χρονιά με τα 13 φεγγάρια», από την ομώνυμη ταινία του Φασμπίντερ και ο Έκτορας Λυγίζος ερευνά μια αρχετυπική ιστορία γυναικείας εξέγερσης στο Σχολείο γυναικών του Μολιέρου. Τέλος, τέσσερις νέες παραγωγές εντάσσονται στο πλαίσιο του Κύκλου 1821. Στη Μουσική, ο νεαρός δεξιοτέχνης του τζαζ πιάνου Γιάννης Παπαδόπουλος παρουσιάζει το νέο του έργο Fourth Stream Music, για τζαζ πιάνο τρίο και κλασικό κουαρτέτο εγχόρδων, ενώ οι ομάδες SUM και Latinitas Nostra θα προσφέρουν ένα μοναδικό πάντρεμα μπαρόκ μουσικής, αργαλειών ζακάρ και ηλεκτρονικού υπολογιστή, σε μια απρόσμενη συναυλία-περφόρμανς. Στα Εικαστικά το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει την εγκατάσταση The Feel.Backstage του Τάσου Βρεττού, που αποτυπώνει την εμπειρία του underground clubbing στην Αθήνα από το 2005 και εξής, ερευνώντας το αθέατο κομμάτι της BDSM σκηνής και του ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβισμού.

ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ

Ορισμένες πολύ ειδικές μουσικές και θεατρικές παραγωγές εκτός των τειχών του είναι : η συναυλία του Δημήτρη Τηλιακού και των Ex Silentio, η παράσταση του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου για παιδιά, το μουσικό παραμύθι “Το ποτάμι που ήθελε να γυρίσει πίσω” των Αναστάσιου Μισυρλή, Φώτη Σιώτα και Ελένης Φωτάκη και ένα μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στη Σωτηρία Μπέλλου με τη Χριστίνα Μαξούρη.

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

Για πρώτη φορά στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου παρουσιάζονται 10 πρεμιέρες αρχαίου δράματος, τρεις ημέρες την εβδομάδα –Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή–από τον Ιούνιο μέχρι και το τέλος Αυγούστου. Στα φετινά Επιδαύρια θα υπάρχει μια διεθνής συμπαραγωγή σε παγκόσμια πρεμιέρα: είναι ο Γερμανός σκηνοθέτης Τόμας Όστερμαϊερ έρχεται πάλι στην Ελλάδα με τον θίασο της Σάουμπυνε και ασχολείται για πρώτη φορά με το αρχαίο δράμα – τον  Οιδίποδα Τύραννο.Πρόκειται για ένα νέο έργο της συγγραφέως Maja Zade, η οποία μεταφέρει τον μύθο στο σήμερα – με τίτλο ödipus/οιδίποδας.

Στο Αργολικό θέατρο θα παρουσιάστουν επίσης τα έργα: Ιχνευταί του Σοφοκλή Ιχνευταί, σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού,  Βατράχοι του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη και σε νέα μετάφραση του ποιητή Νίκου Παναγιωτόπουλου, Βάκχες, σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, οι παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσίες του Γιάννη Μόσχου και του Κωνσταντίνου Ρήγου, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας με σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου και συνεργασίες  του Φεστιβάλ με σκηνοθέτες όλων των γενεών: Γιάννης Κακλέας, ο Άρης Μπινιάρης και ο Γιώργος Νανούρης – που επίσης κατεβαίνει για πρώτη φορά στην Επίδαυρο.

ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

Το Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου θα παρουσιάσει – τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου- το διακαλλιτεχνικό ερευνητικό πρόγραμμα Πάροδος πάνω στη δραματουργία του αρχαίου δράματος, in situ. Αυτή τη χρονιά το φεστιβάλ εγκαινιάζει  έναν νέο θεματικό κύκλο υπό τον τίτλο CONTEMPORARY ANCIENTS με την ανάθεση συγγραφής νέων έργων, εμπνευσμένων από το αρχαίο δράμα, σε Νεοέλληνες συγγραφείς, ειδικά για το ανέβασμά τους στη Μικρή Επίδαυρο. Τέσσερις συγγραφείς εντελώς διαφορετικού ύφους, δύο άντρες και δύο γυναίκες, γράφουν από ένα σύγχρονο έργο που συνομιλεί με μια αρχαία τραγωδία: Ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης, με αφετηρία τις “Τραχίνιες” του Σοφοκλή,•γράφει το έργο του “Τα σπίτι με τα φίδια”, που σκηνοθετεί η Ελένη Σκότη• ο Γιάννης Μαυριτσάκης, με αφετηρία τις “Βάκχες” του Ευριπίδη γράφει την “Κρεουργία”, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα• η Αμάντα Μιχαλοπούλου, με αφετηρία τον Ιππόλυτο, το έργο “Η Φαίδρα καίγεται”, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού και η Αλεξάνδρα Κ*, με αφετηρία τη “Μήδεια” του Ευριπίδη, “το γάλα, αίμα”, που σκηνοθετεί ο Γιάννος Περλέγκας. Με το πρόγραμμα αυτό το φεστιβάλ επιχειρεί να εισέλθει και στον εκδοτικό χώρο και εκδίδει τα έργα αυτά στο πλαίσιο μιας ενιαίας θεατρικής σειράς βιβλίων που εγκαινιάζει στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.

Αναθέσεις του Φεστιβάλ γίνονται και στο Χορό, με το νέο έργο του Ευριπίδη Λασκαρίδη και στα Εικαστικά: ειδικά για τη Μικρή Επίδαυρο η Αιμιλία Παπαφιλίππου εμπνέεται και δημιουργεί ένα νέο έργο, συνεχίζοντας την έρευνα στην αναπάντεχη κατοίκηση των αρχαίων μνημείων, που ξεκίνησε πέρσι. Στη Μουσική προγραμματίζονται  δύο συναυλίες με τον Πέτρο Κλαμπάνη να συναντά τον Πετρολούκα Χαλκιά, σε μια ειδική συναυλία όπου η τζαζ συναντά την παραδοσιακή ελληνική μουσική και τον Γαλλο-Ιρανός πολυοργανίστας Keyvan Chemirani και το συγκρότημά του να συμπράτουν με τη λύρα του δεξιοτέχνη Σωκράτη Σινόπουλου.

ΗΡΩΔΕΙΟ

Σταθερές παραμένουν οι συνεργασίες με την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η οποία θα εμφανιστεί υπό την μπαγκέτα του καινούργιου της καλλιτεχνικού διευθυντή, Λουκά Καρυτινού, και με τον Ντανιίλ Τρίφονοφ στο πιάνο. Επίσης, η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ θα εμφανιστεί με τον νέο της διευθυντή Γιώργο Πέτρου.

Το ελληνικό ρεπερτόριο στ Ηρώδειο διαθέτει επίσης ένα αφιέρωμα στη θρυλική Λιλιπούπολη, την Ελευθερία Αρβανιτάκη σε σύμπραξη με την Καμεράτα, σε έργα Παπαδημητρίου – Ξυδάκη, συνάντηση του Παύλου Παυλίδη με τον The Boy και της Λένας Πλάτωνος με τη Nalyssa Green, συναυλία του νεανικού El Sistema Greece με τον μουσικό παραγωγό Blend Mishkin, τον μαέστρο Βύρωνα Φιδετζή με τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών. Στον τομέα της κλασικής μουσικής υπάρχει ο διάσημος μαέστρος Ζούμπιν Μέτα με την Ορχήστρα Maggio Musicale της Φλωρεντίας και τον πασίγνωστο βιολιστή Πίνχας Ζούκερμαν σε ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στη μουσική του Γιοχάννες Μπραμς (πρώτη συνεργασία μεταξύ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου). Άλλη μια συναυλία είναι αυτή με τη Χορωδία Μοντεβέρντι, συνοδευόμενη από τους English Baroque Soloists, υπό τη διεύθυνση του σερ Τζον Έλιοτ Γκάρντινερ που θα παρουσιάσουν “Τα κατά Ιωάννην Πάθη” του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.

Στον ΚΥΚΛΟ ΤΖΑΖ θα υποδεχτούμε τον Γιαν Γκαρμπάρεκ, μια από τις δημοφιλείς προσωπικότητες της τζαζ, αλλά και τον κορυφαίο δεξιοτέχνη στο ούτι Ανουάρ Μπραχέμ, που συνδυάζει την κλασική αραβική μουσική με τη τζαζ. Στο χώρο της ποπ και ροκ, το Φεστιβάλ υποδέχεται τον Γάλλο τραγουδιστή και βίντεο σκηνοθέτη Woodkid και από το  σύγχρονο μουσικό χώρο τον  Ισλανδό Olafur Arnalds, τον Άγγλο παραγωγό ελεκτρόνικα και τέκνο μουσικής Max Cooper και μια πολύ σπάνια ζωντανή εμφάνιση του Μπράιαν Ίνο, σε μια μουσική συνομιλία με τον αδελφό του, Ρότζερ Ίνο.