ΜΕ ΔΑΝΕΙΣΜΟ “ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ” ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart, 31/7/22

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Jonathan Williams ζήτησε μια «συνεργασία με την Ελλάδα το θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα έτσι ώστε να παρουσιαστούν τα κομμάτια που απέσπασε ο Έλγνιν από το μνημείο και να τα δει το κοινό στην Αθήνα μετά από περισσότερα από 200 χρόνια.

Τα γλυπτά – 17 φιγούρες και μέρος μιας ζωφόρου που διακοσμούσε τον 2.500 ετών ναό του Παρθενώνα στην Ακρόπολη – αποσπάστηκαν από τον Λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ήταν Βρετανός πρεσβευτής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Έκτοτε αποτέλεσαν αντικείμενο μακροχρόνιας διαμάχης σχετικά με το πού πρέπει να εκτίθονται.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Sunday Times Culture, ο Jonathan Williams είπε ότι το Βρετανικό Μουσείο θέλει να «αλλάξει τη θερμοκρασία της συζήτησης» γύρω από τα μαρμάρινα έργα τέχνης. Αυτό που ζητάμε –διευρίνισε – είναι μια ενεργή «συνεργασία του Παρθενώνα» με τους φίλους και τους συναδέλφους μας στην Ελλάδα. Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει χώρος για μια πραγματικά δυναμική και θετική συζήτηση μέσα απ΄την οποία μπορούν να βρεθούν νέοι τρόποι συνεργασίας».

Βέβαια το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει πει ότι θα παραδώσει τα γλυπτά πίσω και ο κ. Ουίλιαμς υποστηρίζει ότι αποτελούν «απολύτως αναπόσπαστο μέρος» της συλλογής.

Ωστόσο, είπε ότι «θέλουν να αλλάξουν το κλίμα της συζήτησης», προσθέτοντας ότι όλες οι πλευρές πρέπει «να βρουν τρόπο να προχωρήσουν την πολιτιστική ανταλλαγή με δυναμισμό που δεν έχει επινοηθεί μέχρι τώρα. Υπάρχουν πολλά υπέροχα πράγματα που θα χαιρόμασταν να δανειστούμε και να δανείσουμε. Είναι αυτό που κάνουμε».

Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ζητήσει επανειλημμένα να επιστραφούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα, προσφέροντας μάλιστα να δανείσει μερικούς από άλλους θησαυρούς της χώρας του στο Βρετανικό Μουσείο ως αντάλλαγμα-αναφέρει το δημοσίευμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης -γράφει – επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις, αλλά είπε ότι «τα μικρά βήματα δεν αρκούν. Θέλουμε μεγάλα βήματα».

Ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Νικόλαος Σταμπολίδης, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι μπορεί να υπάρξει «βάση για εποικοδομητικές συνομιλίες» με την προσφορά της «θετικής συνεργασίας του Παρθενώνα».Και πρόσθεσε: «Στις δύσκολες μέρες που ζούμε, η επιστροφή τους θα ήταν μια ιστορική πράξη”.