ΜΑΥΡΟ ΦΩΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Αφιέρωμα στον μαύρο κινηματογράφο του 20ού αιώνα διοργανώνει το 72ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης (7-17/8/2019)
σε επιμέλεια του ανεξάρτητου συγγραφέα και ειδικού Greg de Cuir Jr.
(Στη φωτογραφία σκηνή από τις “Σημειώσεις για μια αφρικανική Ορέστεια
Ιταλία · 1970 · 35 mm” του Πιέρ Πάολο Παζολίνι. Ένα δοκίμιο ελεύθερης μορφής από τον
μεγάλο Ιταλό σκηνοθέτη που βασίζεται στην Ορέστεια και τοποθετείται στην Αφρική, αλλά που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Ίσως εδώ περισσότερο από οπουδήποτε αλλού ο Παζολίνι εκθέτει την πολιτική του αλλά και τη ριζική πρωτοποριακή φύση της πρακτικής του.)
Όπως ακριβώς δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για μια μόνο Αφρική, έτσι δεν μπορεί να μιλήσει για ένα μόνο “μαύρο κινηματογράφο”. Η πραγματικότητα, η οποία βυθίζεται στην ιστορία και στις ιστορίες, είναι πιο περίπλοκη. Το αφιέρωμα του 72ου Φεστιβάλ του Λοκάρνο σκοπεύει να ξεπεράσει την έννοια του μαύρου ως ταυτότητα ή κοινωνικό ζήτημα και να διερευνήσει το όραμα των σκηνοθετών που ασχολήθηκαν με αυτά τα θέματα, σε ιστορικό ή πολιτικό επίπεδο, σε διαφορετικούς χρόνους και τόπους. Για το λόγο αυτό το ιστορικό πανόραμα του “Μαύρου Φωτός” έχει δομηθεί ως μια εκλεκτική έρευνα που επικεντρώνεται κυρίως στον 20ό αιώνα και παρουσιάζει σκηνοθέτες, κινηματογραφικές ταινίες από τη δεκαετία του 1920 και του 1930, μετέπειτα πρωτοπορία.

Η Lili Hinstin, καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο, αναφέρει: «Συχνά αναζητώ το φύλο, στο πλαίσιο του πρόσφατου κινήματος #MeToo; Νομίζω, ωστόσο, ότι ο αγώνας κατά της κοινωνικής κυριαρχίας πρέπει να υπερβεί τη δυστυχία των γυναικών και να συμπεριλάβει όσους δεν ταιριάζουν με την υπεροχή των λευκών ανδρών. Μια έννοια τόσο πρόσφατη όσο η «φυλή», που γεννήθηκε τον 18ο αιώνα, αποτελεί μέρος αυτής της συζήτησης και συγχρόνως με τη γέννηση και την ιστορία του κινηματογράφου. Αυτό που το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο θέλει να ερευνήσει, με το Αφιέρωμα των Μαύρων, είναι πώς οι καλλιτέχνες αντιμετώπισαν το ζήτημα μέσα από τον κινηματογράφο τον 20ό αιώνα.

l