ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ “MATISSE BY MATISSE” ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ ΛΟΓΩ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο:anyteart 7/3/22

Το Μουσείο Mατίς της Γαλλίας (παράρτημα Βορρά) ανακοίνωσε, στις 25 Φεβρουαρίου, ότι θα αναστέλει την πολιτιστική του ανταλλαγή με την Κίνα, την έκθεση «Matisse by Matisse», τη μεγαλύτερη παρουσίαση του γάλλου καλλιτέχνη στη χώρα. Η έκθεση με 300 έργα είχε προγραμματιστεί ν’ ανοίξει στο UCCA (Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης) του Πεκίνου, στις 26 Μαρτίου και στη συνέχεια θα παρουσιαζόταν στη Σαγκάη, στο UCCA Edge, τον Ιούλιο. Το UCCA ανακοίνωσε στις 3 Μαρτίου ότι η έκθεση θα αναβληθεί και πρoχώρησε σε επιστροφή χρημάτων για όσους είχαν ήδη αγοράσει εισιτήρια. Η ακύρωση δεν είναι τίποτ’ άλλο από ένα μποϋκοτάζ στο Πεκίνο και τη στάση του απέναντι στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας

«Το UCCA παραμένει βαθιά αφοσιωμένο στην παγκόσμια πολιτιστική ανταλλαγή και συνεργάζεται με εταίρους στη Γαλλία με την ελπίδα να επαναπρογραμματίσει την έκθεση για μεταγενέστερη ημερομηνία τόσο στο Πεκίνο όσο και στη Σαγκάη», ανέφερε η δήλωση.Οι εκπρόσωποι του UCCA δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό, ούτε το παράρτημα του Μουσείο Mατίς στο Βορρά.

«Το μποϊκοτάζ και η κύρωση κατά της Κίνας θα έπρεπε να είχαν γίνει  πολύ νωρίτερα», δήλωσε ο Κινέζος καλλιτέχνης Badiucao με έδρα την Αυστραλία στο Artnet News. «Ο κόσμος της τέχνης είναι ο πιο συμβιβασμένος [τομέας] της δυτικής κοινωνίας, που έχει κάνει τα στραβά μάτια σε τόσες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα- από τις ατελείωτες λογοκρισίες σε καλλιτέχνες έως τη βάναυση καταστολή του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας του Χονγκ Κονγκ και των Ουγκιούρ.”

Η κρατική εφημερίδα της Κίνας Global Times επέκρινε την απόφαση του γαλλικού μουσείου. «Η τέχνη και ο πολιτισμός δεν πρέπει να ελέγχονται από στενόμυαλες πολιτικές προκαταλήψεις ούτε να γίνονται εργαλεία πολιτικού κέρδους. Ο Ματίς προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τους πίνακές του για να εκφράσει την αισιοδοξία του σε καιρό πολέμου» ανέφερε σε άρθρο της στο οποίο διευκρινίζεται ότι η Κίνα έχει κρατήσει ουδέτερη στάση και απείχε από την ψηφοφορία επί ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδικάζει τη Ρωσία για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Με αφορμή τη ματαίωση της έκθεσης ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι δήλωσε ότι το Πεκίνο ήταν έτοιμο να βοηθήσει στον τερματισμό του πολέμου με διπλωματικά μέσα. Ωστόσο, υπάρχουν αναφορές ότι η Κίνα γνώριζε για το σχέδιο της Ρωσίας να εισβάλει στην Ουκρανία εδώ και πολύ καιρό και, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από τον Πούτιν να περιμένει μέχρι τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Εντωμεταξύ, άλλοι στον κινεζόφωνο κόσμο της τέχνης έχουν εκφράσει τη συμπάθειά τους για το UCCA, το οποίο πληρώνει το τίμημα για τις ενέργειες της κινεζικής κυβέρνησης, παρ΄όλο που δεν είναι κρατικό ίδρυμα.

 

Με πληροφορίες από το Artnet News