ΜΑΣΚΕΣ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΧΩΡΙΣ COVID-19 ΟΤΑΝ ΤΑ ΦΩΤΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΞΑΝΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο:anyeart

Η επιστροφή στην οικονομική δραστηριότητα δεν θα έχει καμία σχέση με τις συνθήκες που γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Όχι μόνο στην Αμερική, αλλά και σ΄ολόκληρο τον κόσμο. Θα βασίζεται, όπως εκτιμούν οι ειδήμονες πέραν του Ατλαντικού, σε μεγάλο βαθμό, στα διευρυμένα μέτρα δημόσιας υγείας, όπως για παράδειγμα της τεράστιας αύξησης των τέστ αντισωμάτων και ενός ισχυρού συστήματος για τον εντοπισμό και την απομόνωση εκείνων που ενδέχεται να μολυνθούν.

Aρκεί και μόνο το σκοτάδι στους άλλοτε φωταγωγημένους δρόμους του Μπρόντγουεη της Νέας Υόρκης που έπεσε απο τις 13 Μαρτίου 2020, όταν ο κυβερνήτης της πόλης ανέστειλε όλες τις συγκεντρώσεις για προληπτικούς λόγους, για να αντιληφθεί κανείς πόσοι άνθρωποι βρίσκονται πίσω από τα κλειστά φώτα χωρίς δουλειά και χωρίς να ξέρουν πότε και πώς θα επανέλθουν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις Αμερικανών οικονομολόγων αναμένεται να χάσουν τη δουλειά τους πάνω από 1.200.000 εργαζόμενοι ως το τέλος Απριλίου. Σύσσωμος ο κόσμος της τέχνης και του πολιτισμού – οι εργαζόμενοι σε μουσεία, θέατρα, κινηματογράφους, συναυλίες, ορχήστρες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες) επλήγει πρώτος από τα μέτρα και θα έρθουν πρώτοι αντιμέτωποι, όταν τα φώτα ανοίξουν ξανά, με το θέμα της “απόστασης” μεταξύ των ανθρώπων – απαραίτητο μέτρο κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του Covid-19- το οποίο όμως ανατρέπει  την ουσία και την ύπαρξη της ίδιας τους της δουλειάς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις και σχόλια αμερικανών παραγόντων της καλλιτεχνικής ζωής, η Μετροπόλιταν Όπερα και το Μπρόντγουεη εξετάζουν με σκεπτικισμό αν θα μπορέσουν να επανεκκινήσουν τον προγραμαμτισμό τους από τον Σεπτέμβριο. Η Charlotte St. Martin, πρόεδρος του Broadway League με δηλώσεις της προσπαθεί να περιγράψει την κατάσταση η οποία κάθε άλλο παρά ρόδινη φαίνεται να είναι: «Θα μπορούσαμε να δούμε το κοινό με μάσκες, να απαιτούνται πιστοποιητικά ατόμων χωρίς Covid-19 για τους θεατές αλλά και για τους εργαζόμενους, τους  συντελεστές των θεαμάτων καθώς και να ανεβαίνουν πολύ λιγότερες παραστάσεις». (New York Times, 20/4/2020).