ΛΙΟΥΜΠΟΒ ΠΟΠΟΒΑ: ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΚΙ ΕΝΑΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο και φωτογραφίες: Ελένη Γαλάνη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – «Να δεις οπωσδήποτε την έκθεση της Ποπόβα» παρότρυνε η Χρύσα όταν έμαθε για το ταξίδι στη Θεσσαλονίκη. «Είναι ένα μικρό διαμαντάκι»-συμπλήρωσε κι εγώ δεν αμφέβαλα καθόλου ότι θα επρόκειτο για μια πολύ καλή δουλειά παρ΄ότι δεν είμαι φανατική των διαμαντιών. Αντίθετα, θα έλεγα ότι ανήκω στους fan  της Ρωσικής Πρωτοπορίας.

Η πορεία προς την απόκεντρη τοποθεσία του MOMus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη  δεν είναι ό,τι καλύτερο για τον επισκέπτη στην κυκλοφοριακά υπερφορτωμένη Θεσσαλονίκη. Το Μουσείο εγκλωβισμένο στο κτίριο της Μονής Λαζαριστών δεν διαθέτει τις προδιαγραφές σύγχρονης οικοδομής των τελευταίων δεκαετιών του 20ού αιώνα, ωστόσο, η ανακαίνιση του ορόφου περιοδικών εκθέσεων δίνει ανάσα στη διοργάνωση εκδηλώσεων με την έκταση του χώρου και την ευελιξία που του παρέχει.

Η έκθεση «Λιουμπόβ Ποπόβα – Φόρμα, Χρώμα, Χώρος», σε επιμέλεια Αντρέι Σεραμπιάνοφ και Μαρίας Τσαντσάνγλου, περιλαμβάνει πάνω από 200 έργα, αρχειακό υλικό από τη Συλλογή Κωστάκη του μουσείου και έργα από ιδιωτικές συλλογές που αφηγούνται τη ζωή και το έργο της Ρωσίδας πρωτοπόρου Λιουμπόβ Ποπόβα  που ξεκίνησε την καλλιτεχνική της σταδιοδρομία το 1907, ταξίδευσε στην Ευρώπη, επέστρεψε στη Ρωσία και διακρίθηκε ως μια από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της Ρωσικής Πρωτοπορίας.

Η παρουσίαση του έργου της στη Μονή Λαζαριστών  ευτύχισε ως προς τον αρχιτεκτονικό της σχεδιασμό στα χέρια των Ρώσων Κιρίλ Ας και Νάντια Κόρμπουτ. Τα εκθέματα και οι κατηγορίες στις οποίες υπάγονται, λάδια, σκίτσα, πρώιμα σχέδια σε χαρτί αλλά και μεταγενέστερα, κολάζ, θεατρικά σκηνικά, αφίσες με πολιτικά συνθήματα, γραφιστικός σχεδιασμός και σχεδιασμός υφασμάτων αναπτύσσονται  στη μεγάλη έκθεση αναλυτικά, σε ήπιους τόνους, με τη χάρη της απλότητας στη διαμόρφωση του χώρου όπου δεσπόζει το λευκό, το ξανθό ξύλο εκεί όπου χρειάζεται και το φώς- τεχνητό ή φυσικό, αναλόγως, με την ένταση όμως εκείνη της Μεσογείου που δικαιώνει τη Χρύσα να μιλά για «διαμαντάκι».(δείτε φωτογραφίες του χώρου στο flash)

Εντυπωσιακή η γραφιστική σύνθεση για την εισαγωγή στην κάθε κατηγορία (πρώιμη εποχή, κυβοφουτουρισμός, σουπρεματισμός,  κονστρουκτιβισμός και τέχνη στην παραγωγή { εκπαίδευση/ θέατρο/ πολιτικά συνθήματα/ γραφιστικά/ σχεδιασμός υφασμάτων. Με πολύ φτηνό χαρτί που τυπώθηκε σε μικρές διαστάσεις σε πλότερ αρχιτεκτονικού γραφείου της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια συντέθηκε επί τοίχου, οι εισαγωγές ανά κατηγορία ενημερώνουν τον επισκέπτη για την κάθε περίοδο τέχνης και τεχνικής της καλλιτέχνιδας που υπήρξε πρωτοπόρος του κινήματος της ρωσικής αβαν γκαρντ.

Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος. Σχεδιασμός εξαιρετικής αισθητικής και άριστης τυπογραφικής εμφάνισης, διεθνών προδιαγραφών. Η έκδοση (240x280mm) με ελληνικό/ αγγλικό παράλληλο κείμενο, δεν έγινε στην Ελλάδα. Σχεδιάστηκε στη Μόσχα από την εταιρεία  Kuchkovo Pole Muzeon και τυπώθηκε στη Λετονία, PNB Print Ltd, σε 1000 αντίτυπα.

Xωρίς υπερβολή, είναι ένα αληθινό διαμάντι.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας : MOMus- Moυσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη