ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ: “ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ”

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart

 

Στην πρωινή εκπομπή της ΕΤ “Από τις έξι”, στη δημόσια τηλεόραση, μίλησε σήμερα (23/3) η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη. Μεταξύ άλλων, περιέγραψε, διεξοδικά, πώς συνέβαλε το ΥΠΠΟΑ για να απομακρυνθούν περιπατητές πολίτες από τον ιστορικό χώρο του πρώην βασιλικού ανακτόρου του λεγόμενου κτήμα Τατοϊου, στο πλαίσιο της προστασίας από την πανδημία, ρωτήθηκε για τα μέτρα που πρόκειται να λάβει εξαιτίας της μείωσης των εσόδων στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία που αυτή προκαλεί.

Ειδικότερα η υπουργός ρωτήθηκε αν θα “υπάρξει ένα ειδικό κονδύλι για αυτό… μια επικοινωνιακή καμπάνια …για να αλλάξει η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και να προσελκύσουμε τουρίστες”. Η κ. Μεδώνη αναγνώρισε ότι είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και είπε:

“Αυτό θα δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε.”

Aμέσως πήγε σε άλλο θέμα. Είπε: “Σε κάθε περίπτωση, αυτό που κάνουμε σήμερα στο Υπουργείο Πολιτισμού, είναι να προσπαθούμε να στηρίξουμε όσο μπορούμε, και τον Πολιτισμό αυτόν καθαυτόν, αλλά και τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον Πολιτισμό.”

Και ανέφερε :

– την πρόσφατη ανακοίνωση που έκανε : “…βγάλαμε μία πρόσκληση ψηφιακού Πολιτισμού, για τις δράσεις που αφορούν στην παραγωγή σύγχρονου ελληνικού ψηφιακού πολιτισμού.”

– τη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη που, όπως είπε, έγινε “για πρώτη φορά με τηλεδιάσκεψη, και αυτό για τα δεδομένα του Συμβουλίου ήταν απολύτως πρωτοποριακό.”

– τη μελέτη για τον φωτισμό της Ακρόπολης. “Υπολογίζαμε ότι τον Ιούνιο η Ακρόπολη θα είχε έναν άλλο φωτισμό. Θα πάμε λίγες ημέρες αργότερα λόγω του προβλήματος που έχει παρουσιαστεί.”  “…όταν περάσει η κρίση, να δώσουμε στον Αθηναίο και στον επισκέπτη μία άλλη εικόνα του Βράχου. Αντίστοιχα, έχει ολοκληρωθεί η αποξήλωση του αναβατορίου, προκειμένου να εγκατασταθεί ο νέος ανελκυστήρας πλαγιάς, ώστε να είμαστε έτοιμοι.”

Όλα, σ΄αυτό το ΥΠΠΟΑ, από το καλοκαίρι του 2019  περιστρέφονται γύρω από ένα αναβατόριο στην Ακρόπολη που ξηλώνεται για να τοποθετηθεί ένα πιό σύγχρονο σε σημείο που να μας γίνει βραχνάς και να καταντήσει εθνική πολιτική για τον Πολιτισμό.

Ως φαίνεται, όμως ,εκεί στο ΥΠΠΟΑ, αυτές τις δύσκολες μέρες κανείς δεν ασχολήθηκε με τα όσα μας περιμένουν μετά την έξαρση της πανδημίας. Άραγε, αναρωτήθηκαν ποιά μέτρα πήραν ειδικά για το χώρο των Τεχνών και των ανθρώπων τους, οι άλλες χώρες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν τα δεινά του κορωνοϊου; Ενδιαφέρθηκαν να μάθουν πώς αντιδρούν οι ΗΠΑ, οι πρυτάνεις του φιλελευθερισμού, με τα πολυάριθμα, άνευ κρατικής εποπτείας, μουσεία τους, τί είδους πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν και ποιά μέτρα εισηγούνται για να αντιμετωπίσουν τις απώλειες από την αναμενόμενη συρρύκνωση των τουριστών και την τεράστια ανεργία που έρχεται από αυτό το καλοκαίρι για τους εργαζόμενους στον πολιτισμό;

Όχι. Διαφορετικά θα γνώριζαν ότι στο καπιταλιστικό σύστημα, απάντηση του τύπου “αυτό θα δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε” δεν υπάρχει. Τελεία.