ΛΕΥΚΗ ΠΕΤΡΑ, ΚΑΛΛΙΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΖΑΜΙ GARGASH ΣΤΑ ΗΑΕ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενα: anyteart

Με λευκές πέτρινες προσόψεις που περιέχουν γεωμετρικές μορφές και καλλιγραφία έχει καλυφθεί τζαμί στα ΗΑΕ που φέρει το όνομα του επιχειρηματία του Mohamed Abdulkhaliq Gargash ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2016.

Έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου Sumaya Dabbagh, είναι ένα από τα πρώτα τζαμιά στα ΗΑΕ που σχεδιάστηκε από γυναίκα αρχιτέκτονα. Το έργο χρηματοδοτεί η οικογένεια Gargash και βρίσκεται δίπλα σε έναν πολυσύχναστο δρόμο στη βιομηχανική περιοχή Al Quoz, στο νότιο του Ντουμπάι. Η οικογένεια ήθελε το κτίριο να έχει μια σύγχρονη αίσθηση και να είναι ένας ήρεμος χώρος για την προσευχή μακριά από τη φασαρία της πόλης.

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά τζαμιά που αποτελούνται συχνά από πολλαπλά μπλοκ με κυρίαρχο στοιχείο την πολυτέλεια, οι αρχιτέκτονες του Dabbagh στόχο έχουν να δημιουργήσουν μια απλή, καθαρή μορφή που θα κάνει το κτίριο να ξεχωρίζει.

Το κτίριο χωρίζεται σε δύο τετράγωνα από μια γραμμική αυλή που προστατεύεται από ένα διάτρητο θόλο. Το μεγαλύτερο από τα δύο μπλοκ περιέχει τον κύριο χώρο προσευχής που καλύπτεται από θόλο στο ισόγειο με την περιοχή προσευχής των γυναικών στον πρώτο όροφο. Από την άλλη πλευρά της αυλής υπάρχουν οι εγκαταστάσεις πλύσης και οι κατοικίες για το imam και το moazen.

Τα πέτρινα τείχη του τζαμιού καλύπτονται από εσοχές τρίγωνων γεωμετρικών μοτίβων τα οποία διατρυπούν την πέτρα για να επιτρέψουν στο φυσικό φως να περάσει στο κτίριο.

Ένας στίχος από το Κοράνι, γραμμένος καλλιγραφικά, βρίσκεται σε εσοχή σε μια πλευρά της αίθουσας προσευχής που εκτελείται καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, σε προκαθορισμένους χρόνους:  την αυγή, το μεσημέρι, το απόγευμα, το ηλιοβασίλεμα και τη νύχτα “.