ΛΕΣΒΟΣ, Η ΝΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Ο συγγραφέας του βιβλίου Jean Ziegler πήγε στη Λέσβο τον Μάιο του 2019 ως μέλος επιτροπής του ΟΗΕ και καταγράφει αυτό που ονομάζει «ντροπή της Ευρώπης». Ένα σύντομο κείμενο με τη μορφή αγανάκτησης κατά των στρατόπεδων αθώων ανθρώπων στα πέντε νησιά του Αιγαίου, όπου σήμερα συγκεντρώνονται πάνω από 40.000 αιτούντες άσυλο, οι περισσότεροι από το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Ιράκ, το Ιράν και το Σουδάν.

Όταν δημιουργήθηκαν, στα τέλη του 2015, τα “καυτά σημεία” σκοπό είχαν να συγκεντρώσουν τους ανθρώπους που κατεύθαναν στο νησί, σ΄έναν καταυλισμό προκειμένου να εξετάσουν γρήγορα το αίτημά τους για την παροχή ασύλου. Η μονάδα αυτή θα συνδεόταν με ένα μηχανισμό για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, ο οποίος, όμως, για τεχνικούς και πολιτικούς λόγους, δεν τηρήθηκε.

“Ο καταυλισμός Moria στο νησί της Λέσβου είναι σήμερα το μεγαλύτερο στρατόπεδο στην Ευρώπη και το σύμβολο της αποτυχίας της αλληλεγγύης των λαών της ΕΕ” – σχολιάζει ο Jean Ziegler μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Στο βιβλίο του  περιγράφει την αναμονή των ανθρώπων που ζουν, εδώ και χρόνια, ανάμεσα στα ποντίκια και τα σκουπίδια.Υπενθυμίζει ότι “πάνω από το 35% των φυλακισμένων προσφύγων” είναι παιδιά πολλά από τα οποία έκαναν απόπειρες αυτοκτονίας. “Εργάστηκα ως ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για το δικαίωμα στην τροφή, επισκέφθηκα τη Rocinha, τη μεγαλύτερη φαβέλα στο Ρίο ντε Τζανέιρο, τις φτωχογειτονιές των Smokey Mountains στη Μανίλα και τη βρωμιά της Ντάκα, στο Μπαγκλαντές. Ποτέ δεν  αντιμετώπισα τέτοιες άθλιες κατοικίες, με οικογένειες τόσο απελπισμένες, όσο στους ελαιώνες της Μόρια », σημειώνει ο κ. Ziegler.

Ο συγγραφέας καταδικάζει τους “υπαλλήλους της ΕΕ που συνέταξαν το νόμο” ο οποίος δημιούργησε τους τόπους αυτούς, για την εξυπηρέτηση μιας « στρατηγικής αποτροπής και τρόμου» προς τους μετανάστες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Στη συνέχεια συγκρίνει αυτά τα κέντρα με το γκέτο της Βαρσοβίας, με την τρομοκρατία που προκαλούν. Κι αυτό γιατί κι ίδιος, όπως άλλοι στο παρελθόν, ένοιωσε ότι «είχα συνεισφέρει στην συνωμοσία της σιωπής που καθιστά δυνατές αυτές τις βδελυδώσεις “.

Με βίαιη οργή ο Ziegler στρέφεται ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, όπως γράφει, συντονίζει και διατάζει τις παράνομες και βίαιες επαναπροωθήσεις των μεταναστών όταν προσπαθούν να περάσουν με φουσκωτές βάρκες τα εφτά χιλιόμετρα που χωρίζουν την Τουρκία από την ευρωπαϊκή ακτή, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους. Αναφέρεται στις περιπτώσεις των αστυνομικών της Frontex που παραδίδουν στους τουρκικούς φρουρούς τα υπερφορτωμένα σκάφη με τους πανικόβλητους επιβάτες, καθώς και στη “μαζική χρηματοδότηση του τουρκικού ναυτικού”.

Πηγή: Le Monde

Video