L’Exhibition[nist] ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΛΟΥΜΠΟΥΤΟΝ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Πρόσκληση για την ανακάλυψη του πλούσιου κόσμου  του Κριστιάν Λουμπουτόν, αποτελεί η έκθεση που άνοιξε πρόσφατα στο Palais de la Porte Dorée, στο Παρίσι. Με μια πληθώρα εκθεμάτων που απλώνονται σε δέκα αίθουσες η έκθεση αυτή ερευνά κάθε πτυχή από το πολυπράγμων έργου του Λουμπουτόν, και μάλιστα σ’ ένα μουσειακό χώρο που έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην έμπνευση του δημιουργού.

Γεννημένος στην 12η συνοικία του Παρισιού, κοντά στο Palais de la Porte Dorée, ο Κριστιάν Λουμπουτόν από μικρή ηλικία γοητεύτηκε με την αρχιτεκτονική, την ομορφιά και τον πλούτο του Palais, στοιχεία τα οποία επηρέασαν και τροφοδότησαν την αγάπη του για την τέχνη και τις εφαρμογές της. Ένα ολόκληρο ρεπερτόριο από μορφές και μοτίβα του Palais υπήρξαν τα πρώτα του δάνεια για τα πρώτα σχέδια, όπως το παπούτσι Maquereau – κατασκευασμένο από μεταλλικό δέρμα και εμπνευσμένο άμεσα από το ιριδισμό των ψαριών που υπάρχουν στο τροπικό ενυδρείο του Palais de la Porte Dorée

Ήταν επίσης το Palais, ένα αριστούργημα Art Deco, όπου ο Κριστιάν Λουμπουτόν, τότε ένας νεαρός έφηβος, παρατήρησε ένα σύμβολο- ένα αρχέτυπο στιλέτο μ΄ένα σταυρό μέσα απ’ αυτό- που απαγόρευε στους επισκέπτες να φορούν ψηλά τακούνια για την  προστασία του παρκέ. Αυτή η μνήμη ενέπνευσε το φημισμένο, παπούτσι του Pigalle με την πανύψηλη πτέρνα του και την κόκκινη σόλα. Η ιδέα για την υπογραφή με την κόκκινη σόλα προέκυψε από την ανεπάρκεια που o Λουμπουτόν διαπίστωσε στο πρωτότυπο. Τη λύση έδωσε η θέα από το βερνίκι νυχιών της βοηθού του. Το πήρε και ζωγράφισε τη σόλα με κόκκινη λάκα βερνίκι για να το ζωντανέψει.

Από τη πρώτα χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητας του Κριστιάν Λουμπουτόν πηγή έμπνευσης υπήρξε η μεγάλη γκάμα των μοτίβων και χρωμάτων των διαφορετικών πολιτισμών που τόσο αγαπούσε. Φανταχτερός, τολμηρός, ανοιχτός στον κόσμο, γενναιόδωρος και κατά καιρούς καυστικός, ο σχεδιαστής αντλούσε το έργο του μέσα από το πάθος του ταξιδιού και τις αναφορές-επιρροές από τον κόσμο της ποπ κουλτούρας, του θεάτρου, του χορού, της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου.   Ανακαλύπτοντας τις εμπνεύσεις και τις δημιουργικές διαδικασίες του  Κριστιάν Λουμπουτόν, η έκθεση παρουσιάζει το όραμα του σχεδιαστή επιλέγοντας τα πολυτιμότερα έργα από την προσωπική του συλλογή και από άλλες δημόσιες συλλογές. Ένα μέρος των υποδημάτων δεν έχουν εκτεθεί ποτέ πριν στο κοινό. Πρόκειται για ιστορικά, καλλιτεχνικά κομμάτια που παρουσιάζονται μαζί με αποκλειστικές συνεργασίες οι οποίες έχουν συμπεριληφθεί στην έκθεση ως δείγματα έκφρασης του θαυμασμού του Κριστιάν Λουμπουτόν και απόδοσης φόρου τιμής  στην τεχνογνωσία του τεχνίτη. Ορισμένα παραδείγματα περιλαμβάνουν τα χρωματισμένα γυάλινα πλαίσια που δημιουργήθηκαν από το Maison du Vitrail, ένα σεβιλλιανό ασημένιο κουβούκλιο κι ένα γλυπτό καμπαρέ απ’ το Μπουτάν.

Η έκθεση παρουσιάζει επίσης συνεργασίες που δεν είναι γνωστές και αφορούν  σημαντικούς για τον Λουβιτόν καλλιτέχνες, όπως: ο σκηνοθέτης και φωτογράφος David Lynch, η καλλιτέχνης πολυμέσων από τη Νέα Ζηλανδία Lisa Reihana, ο βρετανός  σχεδιαστής Whitaker Malem, ο ισπανός χορογράφος Blanca Li και ο πακιστανός καλλιτέχνης Imran Qureshi, μεταξύ άλλων.

Video