ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ: ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟ Ο ΔΙΑΣΗΜΟ ΡΩΣΟΣ ΜΑΕΣΤΡΟΣ ΒΑΛΕΡΥ ΓΚΕΡΓΚΙΕΦ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart, 28/2/22

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, ο ρώσος μαέστρος Βαλερύ Γκέργκιεφ δεν διηύθυνε τη Φιλαρμονική της Βιέννης το περασμένο Σαββατοκύριακο (26-27/2) στο Κάρνεγκυ Χωλλ της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο Γκέργκιεφ επρόκειτο να διευθύνει την ορχήστρα σε τρεις παραστάσεις στο Κάρνεγκυ Χωλλ από τις 25 Φεβρουαρίου 2022 στο πλαίσιο μιας πενθήμερης περιοδείας συναυλιών στις ΗΠΑ.

«Αυτή η αλλαγή έγινε λόγω των πρόσφατων παγκόσμιων γεγονότων», δήλωσε η εκπρόσωπος του Κάρνεγκυ, Synneve Carlino. Τη θέση του ρώσου μαέστρου πήρε ο καναδός Yannick Nézet-Séguin, μουσικός διευθυντής της Όπερας Mετροπόλιταν  και της Ορχήστρας της Φιλαδέλφειας. Επίσημη ανακοίνωση για την απομάκρυνση του Γκέργκιεφ από τη συναυλία, δεν υπήρξε. Ωστόσο, ορισμένα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν οι διοργανωτές απομάκρυναν το μαέστρο από το πρόγραμμα, ενώ άλλοι λένε ότι ο ίδιος επέλεξε να αποχωρήσει. Μαζί του απομακρύνθηκε και ο πιανίστας Ντένις Ματσούεφ – επίσης επίσημος ένθερμος υποστηρικτής του προέδρου Πούτιν – ο οποίος επρόκειτο να ερμηνεύσει το Κοντσέρτο Νο.2 για πιάνο του Ραχμανίνοφ με τη Φιλαρμονική της Βιέννης.

Η κίνηση αυτή έγινε μετά την επιστολή που έστειλε στον Γκέργκιεφ η Σκάλα του Μιλάνο ζητώντας του να προβεί σε δήλωση υπέρ της ειρήνης στην Ουκρανία, διαφορετικά δεν θα του επιτρεπόταν η είσοδος στο χώρο για να διευθύνει τις προσεχείς παραστάσεις της “Ντάμα Πίκα” του Τσαϊκόφσκι, τον Μάρτιο. Η παραγωγή ξεκίνησε στις 23 Φεβρουαρίου, το βράδυ πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και παρόλο που ο Γκέργκιεφ καταχειροκροτήθηκε καθώς ανέβαινε στο πόντιουμ της ορχήστρας, ακούστηκαν αποδοκιμασίες από το κοινό και ένα άτομο φώναξε να φύγει. Μετά την εισβολή το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου, ο Μπέπε Σάλα, ο δήμαρχος του Μιλάνου, ο οποίος είναι και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Σκάλας, είπε: «Έχουμε στη Σκάλα τη “Ντάμα Πίκα” που διευθύνει ο Βάλερυ Γκέργκιεφ ο οποίος έχει πολλές φορές δηλώσει την υποστηριξή του στον Πούτιν. Σε συνεργασία με τον διευθυντή του θεάτρου Ντομινίκ Μέγιερ του ζητάμε να ξεκαθαρίσει τη θέση του ενάντια στην εισβολή και αν δεν το κάνει θα αναγκαστούμε να καταγγείλουμε τη συνεργασία μας μαζί του». Ο Γκέργκιεφ δεν έχει απαντήσει ακόμη, αλλά ο ιστότοπος της Σκάλας παραμένει αμετάβλητος, με τον μαέστρο να εξακολουθεί να αναφέρεται στο πρόγραμμα ως διευθυντής της ορχήστρας στις παραστάσεις της όπερας τον επόμενο μήνα.

Ο Γκέργκιεφ, μουσικός διευθυντής του θεάτρου Μαριίνσκυ της Ρωσίας είναι γνωστός για τη στενή του σχέση με τον ρώσο πρόεδρο και το 2014 έδωσε μια συνέντευξη υπέρ του Πούτιν, δικαιολογώντας την προηγούμενη επέμβαση του Πούτιν στην Ουκρανία. Τόσο ο Γκέργιεφ όσο και ο πιανίστας Mατσούεφ συμμετείχαν επίσης σε μια ομάδα από εξέχοντες  ρώσους καλλιτέχνες και προσωπικότητες από το χώρο του πολιτισμού που υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή υποστήριξης του προέδρου Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία το Μάρτιο του 2014.

Εντωμεταξύ, χτες, ο μάνατζέρ του, Μάρκους Φέλσνερ, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τον Γκέργκιεφ, τον «μεγαλύτερο εν ζωή μαέστρο και εξαιρετικό άνθρωπο με βαθιά αίσθηση ευπρέπειας», επειδή στο παρελθόν “εξέφρασε την υποστήριξή του σε ένα καθεστώς που ήρθε να διαπράξει τέτοια εγκλήματα.”

Τέλος, να σημειωθεί ότι σήμερα, σύμφωνα με το Spiegel, λήγει και η προθεσμία που επέβαλε ο δήμαρχος του Μονάχου, Ντίτερ Ράιτερ, στον Γκέργκιεφ για να καταγγείλει δημόσια την εισβολή. “Εάν ο Γκέργκιεφ δεν συμμορφωθεί”, είπε ο Ράιτερ “θα απολυθεί από τη θέση του αρχιμαέστρου της Φιλαρμονικής του Μονάχου” θέση την οποία διατηρεί από το 2015.