ΜΠΟΫΚΟΤΑΖ ΣΤΗ ΣΟΠΡΑΝΟ ΑΝΝΑ ΝΕΤΡΙΕΜΠΚΟ ΚΑΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΗΝΗ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart 1/3/22

Η Άννα Νετριέμκο, η ρωσοαυστριακή σοπράνο η οποία έχει δεχθεί επικρίσεις για τις φιλικές σχέσεις της με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε σήμερα ότι αποχωρεί από τη σκηνή. «Μετά από προσεκτική εξέταση, πήρα την εξαιρετικά δύσκολη απόφαση να αποσυρθώ από τις συναυλίες μέχρι νεοτέρας», ανέφερε σε δήλωσή της. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για εμένα να παίξω και να κάνω μουσική. Ελπίζω το κοινό μου να καταλάβει αυτή την απόφαση”, πρόσθεσε, αναφερόμενη στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η σοπράνο αντιμετώπισε αυξημένες πιέσεις τις τελευταίες ημέρες όπως κι ο συμπατριώτης της και μαέστρος Βάλερυ Γκέργιεφ του οποίου η στάση υπέρ του Πούτιν οδήγησε σε ένα κύμα ακυρώσεων συναυλιών.

Η Nετριέμπκο επρόκειτο να εμφανιστεί το βράδυ της Τετάρτης στη Φιλαρμονική του Έλβα του Αμβούργου, αλλά η συναυλία της αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβριο του 2022 και στη συνέχεια, είχε εμφανίσεις αυτό το μήνα στη Σκάλα στο Μιλάνο και στη Ζυρίχη.Την εμφάνισή της στο Αμβούργο πυροδότησε με δηλώσεις του ο πρέσβης της Ουκρανίας στη Γερμανία, Andrij Melnyk, ο οποίος μέσω του Twitter κάλεσε το γερμανικό κοινό να μποϊκοτάρει την παράστασή της.

Η διάσημη σοπράνο, αν και δεν έχει δηλώσει ανοιχτά την υποστήριξή της στο ρώσο πρόεδρο, έχει επικριθεί επειδή ταξίδεψε στο Ντόνετσκ, τον Δεκέμβριο του 2015 για να φωτογραφηθεί με τη σημαία των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών. Τότε παρέδωσε μια επιταγή ενός εκατομμυρίου ρούβλια (περίπου 15.000 ευρώ) στον φιλορώσο Ουκρανό ηγέτη Όλεγκ Τσάρεφ σε μια προσπάθεια να στηρίξει την Όπερα του Ντόνετσκ, στην οποία η Ουκρανία έχει διακόψει κάθε χρηματοδότηση. Τον Φεβρουάριο του 2014 επιλέχθηκε να τραγουδήσει τον Ολυμπιακό ύμνο στην τελετή έναρξης των Αγώνων του Σότσι στη Ρωσία.

Την Κυριακή, η Αννα Νετριέμπκο είχε δηλώσει στο Instagram ότι ήταν «αντίθετη σε αυτόν τον πόλεμο» με την Ουκρανία, αλλά χωρίς να πάρει θέση εναντίον των ηγετών της χώρας της ή να δώσει ξεκάθαρη αλληλεγγύη στους Ουκρανούς – τονίζει σε άρθρο του το Euronews.«Δεν είναι δίκαιο -είπε- να αναγκάζουμε καλλιτέχνες, ή οποιαδήποτε άλλη προσωπικότητα, να εκφράσουν τις πολιτικές τους απόψεις δημόσια και να καταγγέλλουν την πατρίδα τους. Δεν είμαι πολιτικό όν. Δεν είμαι ειδική στα πολιτικά. Είμαι καλλιτέχνης και στόχος μου είναι να ενώνω τους ανθρώπους πέρα ​​από τις πολιτικές διαφορές”, έγραψε η 50χρονη ντίβα που έχει εμφανιστεί στις μεγαλύτερες όπερες του κόσμου κι έχει ερνηνεύσει τους σημαντικότερους ρόλους έργων των Βέντι, Μπελίνι, Προκόφιεφ κά.

Με πληροφορίες από το euronews