ΚΥΠΡΟΣ: ΕΝΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΝΗΣΙ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Η έκθεση “Κύπρος: Ένα δυναμικό νησί” αφηγείται τα 12.000 και πλέον χρόνια ιστορίας και πολιτισμού του νησιού που υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους κόμβους των αρχαίων πολιτισμών στη Μεσόγειο. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης Leiden παρουσιάζεται για πρώτη φορά η αρχαιολογία της Κύπρου με περίπου 400 αντικείμενα, από τα οποία τα 300 είναι αριστουργημάτα από τις εθνικές συλλογές του νησιού. Ο επισκέπτης μπορεί να δει γλυπτά ανθρώπινου μεγέθους, πορτρέτα από μάρμαρο και τερακότα, έργα κεραμικής διακοσμημένα με πρόσωπα και στοιχεία από το ζωικό βασίλειο, πολυτελή αντικείμενα από την αρχαία Εγγύς Ανατολή και την Αίγυπτο, μεγάλα χάλκινα καζάνια και όπλα, πολύχρωμα ψηφιδωτά, χρυσά κοσμήματα και ένα βασιλικό θρόνο με ένθετο ασήμι.

Λόγω της στρατηγικής του θέσης, το νησί ήταν, και παραμένει, στο επίκεντρο των δεσμών και του εμπορίου μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών στην ανατολική και δυτική Μεσόγειο για χιλιάδες χρόνια. Αποτέλεσμα της θέσης του οι συνεχείς μετακινήσεις ανθρώπων και ανταλλαγές αγαθών. Η έκθεση επιχειρεί να αναδείξει αυτή τη σύντηξη των πολιτιστικών επαφών και επιρροών. Μέρος της έκθεσης θα φιλοξενήσει αξιόλογες ιστορικές προσωπικότητες και αρχαιολογικές ανασκαφές στην Κύπρο από τον δέκατο ένατο αιώνα – λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις σημερινές παράνομες ανασκαφές και το εμπόριο αρχαιοτήτων. Καλλιτεχνικές φωτογραφίες – σκηνικά του νησιού στους τοίχους και διακριτικά προβαλόμενα τοπία  θα διαμορφώσουν την ατμόσφαιρα για την αφήγηση της ιστορίας αυτού του συναρπαστικού νησιού.

Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Κυπριακό Μουσείο που δάνεισαν ένα μεγάλο αριθμό εκθεμάτων. Για την έκθεση και τον σχετικό κατάλογο συνεργάστηκαν επίσης Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ολλανδία, το Υφυπουργείο Τουρισμού, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, το Ταμείο Πολιτισμού Πρίγκιπα Βερνάρδου, το ταξιδιωτικό πρακτορείο Labrys Reizen,  η ολλανδική Υπηρεσία Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Επιστημών) και η Εταιρεία Φίλων του Ολλανδικού Εθνικού Μουσείου Αρχαιοτήτων.

RIJKSMUSEUM VAN OUDHEDEN LEIDEN

Διάρκεια: 11 Οκτωβρίου 2019 / 15 Μαρτίου 2020
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, το μουσείο θα είναι ανοιχτό επτά ημέρες την εβδομάδα από τις 10.00 έως τις 17.00.

Ετικέτες